Sumă uriașă cheltuită de Primărie pentru cosmetizarea unui părculeț de 2.000 de metri pătrați. Bani cu dedicație pentru firme „de casă”

Primăria municipiului Galați a anunțat că în scurt timp vor fi începute lucrările pentru modernizarea Parcului de la „Elice”, iar în acest scop s-a făcut predarea amplasamentului către firmele carea au câștigat licitația: asocierea Moviland Met SRL – Consumcoop – Fraicom SRL.

„Această zonă este mai mult decât atractivă, este un reper pentru orașul nostru și va fi modernizată în ton cu Aleea de la P-uri, recent amenajată, dar și cu Faleza, care va fi transformată complet”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Constructorul a început deja organizarea de șantier la Parcul de la Elice, iar lucrările presupun în principal realizarea de alei pietonale cu dale din granit, instalarea sistemului de irigații pentru spațiile verzi, instalarea sistemului de iluminat utilitar și de ambianță, instalarea de camere de supraveghere, amplasarea de mobilier urban, dar și a unor zone de umbrire. Totul trebuie să fie gata în iulie 2024, chiar în toiul alegerilor. Taman bine pentru aleși, nu?

Toate bune și frumoase, cu excepția câtorva nedumeriri. Prima este cea legată de prețul URIAȘ al lucrărilor de cosmetizare a părculețului de doar 2.000 de metri pătrați. Mai exact este vorba de 2,8 milioane de lei fără TVA, deci peste 33 de miliarde de lei vechi cu tot cu taxe.

Practic, pentru fiecare metru pătrat din părculeț se va cheltui în jurul a 1.650 de lei (adică 16,5 milioane de lei vechi sau 330 de euro) o sumă care nu se justifică sub nicio formă. Doar dacă au de gând să placheze toată suprafața parcului cu marmură de de lux, altfel nu se explică! Spre exemplu, dacă se pun pe toată suprafața pavele din granit trebuie să fie două straturi ca să se ajungă la prețul de cost adjudecat!

Iar asta nu e tot, căci Primăria a plătit anul trecut încă 33.500 lei (335 de milioane de lei) către firma Ischia SRL pentru o așa-zisă proiectare. Ce-o fi fost așa de complicat de proiectat, doar edilii pot ști, căci acolo nu se construiește, de fapt, nimic, doar se pune gazon și se schimbă niște pavele.

A doua nedumerire este legată de necesitatea aceste lucrări. Parcul a fost modernizat recent – în 2019 – ca urmare a unui parteneriat semnat în 22 octombrie 2018 între Primări Galați și Șantierul Naval Damen. De altfel, Damen s-a ocupat între timp de întreținerea părculețului, care arată infinit mai bine decât alte zone verzi ale orașului, unde nu s-a mai intervenit de 15-20 de ani. Cum ar fi parcul Coposu (Cloșca). Sau Parcul Port (de lângă Palatul Navigație), care arată mizerabil.

Cât despre firmele implicate în proiect, sunt din categoria celor „de casă”, căci cifra lor de afaceri este în proporție de 90% din lucrări comandate de Primăria Galați. Spre exemplu, firma Moviland Met SRL este înființată în 2015, iar în cei 9 ani de existență a avut cu municipalitatea gălățeană peste 120 de contracte, cam o treime dintre acestea fiind prin încredințare directă, nu prin licitație. Cine se află în spatele acestor firme nu știm deocamdată, însă promitem că vom investiga.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr