Restructurarea bugetară s-a înțeles la Primăria Galați „ca la Radio Erevan”: numărul de funcționari crește cu 101 în loc să scadă!

Reglementările stabilite de Guvernul României privind reducerea cheltuielilor bugetare au ajuns și în atenția Consiliului Local Galați, care la sfârșitul săptămânii trecute a aprobat, cu 15 voturi „pentru”, două „împotrivă” și două abțineri – noua organigramă a Primăriei.

Surpriză însă! În loc să scadă, numărul de funcționari angajați la aparatul de specialitate al Primarului municipiului Galați și al Serviciului Evidența Persoanelor (adică aici nu sunt incluși angajații de la Salubritate, Spații Verzi, Teatre, Poliția Locală, CSM și Piețe, deși și ăștia tot din bugetul orașului sunt plătiți!), va crește cu 101, adică de 504 la 605 posturi.

Ultima organigramă pe care aleșii au votat-o în iulie 2022 cuprindea un număr total de 504 posturi, dintre care 469 funcții publice și 35 contractuale. Noua organigramă votată prevede un total de 605 funcții, dintre care 569 funcții publice și 36 contractuale. Vechea organigramă număra 56 de funcții publice de conducere și 413 de execuție. Noua structură are „doar” 54 de funcții publice de conducere, dar „compensează” cu alte 515 de execuție.

Cu alte cuvinte, doar două posturi de șefi dispar (mai exact cele de șef Birou Reparații Străzi, Siguranța Circulației și Semaforizare și de șef Serviciu Avize și Recepții), deși Guvernul a stabilit prin OUG că trebuie să dispară 12%. Adică ar fi trebui să fie doar 50 de funcții de conducere în noua organigramă. În același timp, numărul de posturi din administrația locală ar fi trebui cel puțin să fie înghețat, dacă nu cumva redus, dar în niciun caz crescut. Se vede treaba că vin alegerile, iar fiecare „lipitor de afișe” este esențial!

Desigur, există și niște explicații ale edililor. Cam cu parfum de alibi, dar există, ca să nu treacă prin cap cumva că se înmulțesc numărul de tăietori de frunză la câini. Aflăm astfel, din documentele care au însoțit proiectul de hotărâre, că „amplul proces de dezvoltare al municipiului Galați în toate domeniile – infrastructură, energie verde, mobilitate urbană, reabilitare și eficientizare energetică clădiri rezidențiale/instituții, dotări pentru instituțiile de învățământ, digitalizare, asistență socială, instruire personal – implică resurse umane sporite în toate departamentele” și că există „un volum și o complexitate ridicată” a atribuțiilor personalului de specialitate al primarului.

Evident, explicațiile sunt realmente hazlii, căci digitalizarea nu înseamnă creșterea numărului de angajați, ci fix reducerea lui. De asemenea, dotarea cu echipamente în școli nu are nici cât negru sub unghie legătură cu salariații Primăriei. La fel, eficiența energetică a clădirilor înseamnă bani alocați și licitații de atribuire, nu noi lefegii pe banii orașului.

Primăria mai arată că municipiul Galați se află „pe locuri de top în țară privind numărul de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementare”, dar și în ceea ce privește fondurile europene atrase – peste 280 milioane de euro. Și mai atrage atenția și în ceea ce privește necesitatea creșterii colectării la bugetul local a taxelor și impozitelor locale, dar și desfășurarea cu celeritate a procedurii de urmărire și executare silită. Asta deși dintre noii angajați nu-i nici măcar unul alocat pentru Direcția Impozite și Taxe. Pare de râs, dar e cam de plâns…

Prin urmare, „asupra aparatului de specialitate al primarului se impun o serie de modificări, ajustări, suplimentări pentru realizarea obiectivelor sus-menționate”, se explică în documente.

Am identificat și o preafrumoasă șmecherie funcționărească. Prin acest aflux de personal, o mare parte dintre birourile actuale din instituție îndeplinesc condițiile pentru a fi transformate în serviciu, ceea ce înseamnă postul șefului amintite entități nu mai dispare, ba chiar bossului i se va majora leafa! Curat reducere a cheltuielilor, neicușorule Ionuț!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr