Minciuna politicienilor are picioare scurte. De ce a fost evaluat doar de grad IV Spitalul Județean, deși teoretic s-au investit în el sume uriașe?

Vestea a căzut ca un trăsnet, zilele trecute. Evaluat de Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Județean de Urgență de la Galați a fost categorisit de gradul IV, adică având o calitate slabă a actului medical, de încredere scăzută printre pacienți.

Au contat în amintita evaluare criterii precum: asigurarea cu personal, calitatea profesională a personalului, calitatea spațiilor medicale, calitatea dotărilor medicale, gradul de satisfacție al pacienților, curățenia, relația dintre personal și pacienți samd. Deci cam tot ceea ce contează, la o adică.

Nu zice nimeni că spitalul județean ar fi trebuit să fie de rang 1, deși ar fi fost bine să fie așa. Dar măcar de rang 2 să fi fost și tot era ceva. Așa, cu gradul 4 de încredere, marea unitate medicală gălățeană se află acum pe același palier profesional cu spitalele orășenești din Târgu Bujor, Adjud ori Călărași. Nasol!

Și parcă ar fi de înțeles situația dacă, în ultimii ani, Consiliul Județean nu ar fi bombardat presa (iar prin intermediul presei și pe și pe gălățeni), cu sute de comunicate în care anunțau investiții epocale, fără precedent și fără egal, în Spitalul Județean.

Păi, bre, domnule președinte Costel Fotea, unde-s investițiile alea? Chiar s-au făcut sau ați cotcodăcit în gol, ca găina șmecheră, doar pentru a face rost de voturi? Iar dacă s-au făcut, cum s-au făcut? Sunt pe măsura cheltuielilor, sau doar s-a spoit și s-au „tras” banii către „băieții șmecheri”? Noi nu avem cum să știm ce s-a întâmplat, dar avem tot dreptul să bănuim că ceva nu-i în regulă de vreme ce situația este așa cum este: adică sub-mediocră.

Lista investițiilor te pune pe gânduri

Dacă este să ne uităm la lista investițiilor (anunțate și/sau realizate) nu putem să nu ne punem întrebări legate de eficiența cheltuirii banilor publici. Sau cu privire la onestitatea politicienilor implicați.

Spre exemplu, în noiembrie 2022 eram anunțați că la Spitalul Județean Galați a fost inaugurată noua clădire a ambulatoriului de specialitate a Spitalului Clinic Județean de Urgență, moment care reprezintă finalizarea unor investiții de peste 70 de milioane în modernizarea spitalului. Asta după ce, vreo doi ani la rând, am primit vreo 30 de comunicate „tip trompetă” despre cum va investi CJ Galați 200 de milioane de euro într-un spital nou. N-a investit. Deși s-au aprobat finanțări în plenul ședințelor, s-a aplaudat, s-au plătit studii de fezabilitate samd.

După ce au eșuat mai multe încercări de construire a unui nou spital de urgență, care ar fi presupus o finanțare de câteva sute de milioane de euro ce nu putea fi obținută decât în cadrul unui program al Ministerului Sănătății (și nu din surse proprii), conducerea Consiliului Județean (CJ) Galați a mers pe varianta accesării mai multor finanțări europene pe diferite programe sectoriale ale Uniunii Europene.

„Astfel, am reușit să reabiliteze clădirea spitalului și să doteze secțiile cu echipamente performante prin investiții în valoare totală 70 de milioane de euro”, transmitea CJ către presa de rând. Altora, respectiv către două ziare și două televiziuni locale, plus cinci ziare și trei televiziuni naționale. li s-au plătit sume consistente – bani publici – pentru promovarea comunicatului ca fiind o analiză despre vrednicia președintelui CJ Galați, Costel Fotea.

De fapt, „noua clădire” a Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” nu chiar în întregime nouă. Așadar, este vorba despre „extinderea și modernizarea Ambulatoriului, în cadrul unei investiții cu fonduri europene, care a presupus construirea unui nou corp de clădire cu trei etaje, dar și modernizarea fostelor cabinete ale medicilor de familie, precum și achiziționarea de aparatură medicală și înlocuirea rețelelor de utilități”.

Valoarea investiției a fost de 13.899.789 de lei, fonduri prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Este o investiție extrem de necesară, având în vedere că mii de oameni sunt consultați lunar în cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Noua clădire, în care vor funcționa 13 specialități medicale, are trei etaje și o suprafață desfășurată de peste 1500 mp. De asemenea, am achiziționat și aparatura medicală necesară pentru noile spații, în valoare de peste 2,1 milioane de lei”, a declarat la momentul inaugurării Costel Fotea, președintele CJ Galați.

„În primele nouă luni ale acestui an, în cadrul Ambulatoriului de Specialitate au fost realizate peste 72.000 de consultații, cele mai multe în cadrul cabinetelor de diabet și oncologie”, explica acesta, care anunța și că „în ultimii ani au fost derulate mai multe investiții – de circa 70 de milioane de lei (adică 700 de miliarde în lei vechi!) – în consolidarea și reamenajarea clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, la finalul acestor lucrări spitalul construit în urmă cu peste 50 de ani urmând să fie ca unul nou”. Uite că nu-i chiar așa, nu?

Laudele CJ, ca-n epoca de aur

„Cele mai complexe lucrări, în valoare de 60 milioane de euro, au vizat reabilitarea stării tehnice a clădirii prin consolidarea structurii de rezistență, înlocuirea tuturor conductelor și traseelor electrice și creșterea eficienței energetice prin placarea pereților exteriori cu materiale de înaltă performanță în eliminarea pierderilor de căldură. Alte 10 milioane de euro au fost destinate achiziționării de aparatură medicală.

Cele mai dificile și mai laborioase lucrări au fost cele de consolidare a clădirii cu 9 etaje. La subsol, la etajul 1 și la etajul 2, stâlpii de rezistență au fost consolidați prin cămășuire cu fier beton și turnarea unui nou strat de beton. De la etajul 2 până la etajul 9 a fost realizată consolidarea stâlpilor de rezistență și a pereților recurgându-se la o nouă metodă tehnică.

În cadrul unui proiect în valoare de 9 milioane de euro, sumă asigurată printr-o finanțare europeană, au fost realizate lucrări care asigură creșterea eficienței energetice, cu un obiectiv clar, de reducere cu 25% a consumurilor energetice ale spitalului, indiferent că ne referim la agent termic sau energie electrică.

La toate ferestrele au fost montate geamuri „four season”, care împiedică transferul de căldură între interior și exterior. În spital va exista un sistem de climatizare ce va asigura în toate spațiile, pentru fiecare salon și fiecare hol, de la subsol la ultimul etaj, o temperatură constantă, de 23 de grade Celsius.

În sălile de operații au fost montate instalații de climatizare și sterilizare a aerului, care vor extrage aerul să-i spunem poluat din aceste spații și vor introduce aer steril. În cadrul aceluiași proiect, pe acoperișul Spitalului Județean vor fi instalate panouri care vor produce agent termic. Au fost înlocuite toate cele 12 lifturi ale spitalului.”

Iar asta nu-i tot. În 2023 a continuat sarabanda cheltuielilor. Anunțate cu fast căci, na, trebuie să știe oamenii pe cine să voteze. Iată doar două astfel de investiții, din luna august:

„Proiectul Consiliului Judeţean, cu o valoare de peste 4 milioane de lei, a fost declarat câştigător, astfel că în cel mai scurt timp vom semna contractul de finanţare şi vom demara procedurile de achiziţie publică a echipamentelor medicale. Vor fi achiziţionate aparate de ventilaţie mecanică şi ventilatoare, incubatoare, monitoare funcţii vitale, pompe de perfuzie şi injectomate. De asemenea, secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean va fi dotată şi cu kituri medicale pentru screeningul unor afecţiuni medicale des întâlnite la nou-născuţi, adică malformaţiile congenitale cardiace şi retinopatia la bebeluşii născuţi prematur”, a spus Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Într-un efort semnificativ de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și accesul populației la asistență medicală de calitate, Consiliul Județean Galați a aprobat recent investiții de peste 20 de milioane de lei (peste 4 milioane de euro) pentru digitalizarea unor spitale de referință din regiune. Acest pas crucial marchează o nouă eră în gestionarea și oferirea serviciilor de sănătate pentru comunitatea locală”, anunța CJ Galați.

Sună fabulos, nu? Și-atunci de ce gradul de încredere al spitalului a scăzut în loc să crească? Este o întrebare de la care așteptăm răspuns nu doar de la politicieni, ci și de la procurorii DNA, căci subteranele acestei afaceri duhnesc de-ți sperie busola morală!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr