Primarul Ionuț Pucheanu și-a adus aminte, în prag de alegeri, de ruina de stadion „Dunărea”. Promite că va face acolo o arenă nouă, ultimul răcnet

Vreme de aproape opt ani de când este primar, social-democratul Ionuț Pucheanu s-a atârnat de sport doar atunci când a simțit că iese profit electoral. Și în general n-a prea avut de ce să se agațe. Oțelul era prin ligile inferioare, iar fantoma lui Marius Stan (cu performanța istorică a câștigării titlului) încă bântuia brandul, deci era riscant pentru Pucheanu să creeze așteptări și comparații.

E drept, a încercat ceva cu CSM Galați, însă scopul n-a fost performanța sportivă sau investițiile de vreun fel, ci oferirea unui os de ros pentru câteva zeci de tineri activiști de la PSD, care altfel ar fi făcut foamea, dat fiind că în economia privată nu angajează nimeni lătrăi politici care nu se pricep nici măcar să schimbe un bec ori să calculeze cât fac 2+2.

Una peste alta, gălățenii se uitau cu jind cum prin orașe de același rang, ba chiar mai mici decât Galațiul – cum ar fi Piatra Neamț, Craiova, Ploiești, Sibiu, Arad, Cluj, Timișoara sau Târgoviște – se construiesc stadioane noi, superbe, în vreme ce la noi ditamai stadionul Dunărea a ajuns cămin pentru boschetari, iar stadionul Oțelul abia se mai ține, e vai de mama lui, totul este la standardul de prin anii 70. Plus că este al combinatului siderurgic, care poate oricând să-l retragă din circuit.

În fine, Pucheanu a avut brusc revelația sportivă și a transmis zilele acestea, către „urbi et orbi”, că – gata! – este pregătit să facă un stadion nou la Galați. De fapt nu chiar nou, ci prin refacerea stadionului Dunărea. Ce-i drept, poziția acestuia este excelentă, cu acces din toate zonele orașului, terenul disponibil este foarte mare, poate asigura locuri de parcare conform regulamentelor, plus că e loc din plin și pentru o bază de antrenament. Totul pare perfect. Pe hârtie.

Un singur lucru lipsește. Finanțarea! Căci pista CNI s-a dus, iar varianta PNRR este și ea destul de improbabilă. Rămâne POR, dar și acolo e greu. Iar cum un stadion de 20.000 de locuri ar costa cam 60-80 de milioane de euro (bani foarte greu de abținut, dacă nu cumva imposibil în vremurile astea cam de austeritate bugetară), se poate concluziona că avem pur și simplu o declarația de campanie electorală și că Pucheanu blufează din nou, adică s-a gândit că n-ar fi rău dacă ar face rost de o parte din voturile microbiștilor. Care-s mulți la Galați, dovadă că numărul mediu de spectatori de la meciurile echipei Oțelul se situează momentan pe locul 2 în ligă, după suporterii FCSB și înaintea celor ai Rapid.

Miza este cu atât mai interesantă cu cât – să nu uităm! – lupta pentru primărie va fi foarte dură în 2024, căci apar deja nume noi, de personaje carismatice (blatul jenant dintre PSD și PNL, de la precedentele alegeri, nu mai este posibil), plus că vine tare din urmă AUR, un partid cu priză uriașă în zona amatorilor de fotbal. Va fi interesant, deci!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr