Centura Mare a Galațiului – „sifonul” faraonic care n-are nicio finanțare, dar a „păpat” pe neștiute peste 15 milioane de euro

Ideea privind Centura Mare a Galațiului a apărut pentru prima oară acum circa 10 ani, în urma unei inițiative oarecum bizare, căci printre promotorii din umbră se numără o serie de oameni de afaceri din Galați care dețin pe preconizatul traseu suprafețe importante de teren. Desigur, dobândite întâmplător, pe baza proverbialului lor fler și a norocului porcesc. Basme despre zâna Măseluță, desigur, căci totul a fost atent premeditat, cu siguranță.

În ultimii cinci ani, varianta mare de ocolire a municipiului Galaţi – care-i altă poveste decât centura mică, aflată în execuție, dăm detalii ceva mai încolo – a fost pusă cu insistență și pe agenda politicienilor, materializându-se într-un proiect propus Guvernului. Costurile estimate sunt însă faraonice, uriașe, de neimaginat.

Practic, șoseaua care să lege drumul european care face legătura dintre Galați și Vama Giugiulești – pe la Vânători și Satu Costi (peste DN26), dar și Smârdan (peste DJ241), cu rețeaua rutieră din zona localităților Braniștea și Șendfreni (DN25 și drumul express Galați-Brăila), ar urma să coste 1,24 miliarde de lei, adică undeva spre 250 de milioane de euro. Mult tare!

Culmea este că la ultima ședință de Guvern, din 2 noiembrie 2023, Executivul a aprobat un memorandum care face referire la un termen estimat de finalizare în 2026 (adică în doar trei ani!), deși nu există sursa de finanțare pentru investiție. Nu-i prinsă nici POR, nici în PNRR, nici în bugetul CNI, nici la CNAIR. Nicăieri!

Motiv pentru care tragem concluzia logică și de necombătut că de fapt avem de-a face cu o prea-frumoasă promisiune electorală, de care onorabilii de la PSD vor uita rapid după ce se vor vedea cu sacii în căruță, adică cu alegerile câștigate.

Partea realmente dubioasă este însă aceea că pentru acest proiect fantomă – mai mult un „sifon” pentru firmele de casă ale PSD, se pare – a „păpat” deja, fără să se miște măcar un pai, circa 15 milioane de euro. Mai exact, în documentele anexate la memorandumul aprobat de Guvern, se precizează că în 2022 s-au cheltuit pentru acest proiect 23.908.000 lei, iar în 2023 s-au cheltuit 50.445.000 lei. Sume realmente imense, dar fără vreo finalitate. Pe ce s-au dat banii și la ce firme au ajuns (și cine sunt în spatele acestora) veți putea afla în detaliu în edițiile viitoare ale publicației noastre. Rămâneți aproape!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr