O nouă taxă, aproape de aprobare la Galați. Motivarea cinică a HCL legată de cuantum: „Funcție de necesitățile bugetare”

Un proiect de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local (și care cu siguranță va fi aprobat și aplicat, dată fiind cârdășia politică din CL) aduce o veste proastă gălățenilor: .„Se aprobă instituirea taxei pentru emiterea adeverinței privind autodemolarea construcțiilor”.

Ce-i drept, nu-și demolează omul în fiecare zi o clădire, însă niciodată introducerea unei noi taxe nu-i o veste de aplaudat, cu atât mai mult cu cât actualii guvernanți ne tot „amenință”, de câțiva ani încoace, că vor reduce numărul de taxe și vor simplifica procesul birocratic. Adevărul e că doar ne promit, nu o și fac, așa nici nu mai știm de ce ne mirăm.

Cuantumul propus pentru noul bir este de 0,1 la sută din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri aferentă părții desființate, „dar nu mai puțin de 200 de lei”. De ce? Fix pentru că unii ar putea declară că maghernița pe care se pregătesc s-o dărâme are valoare zero (ceea ce-i foarte posibil în cazul construcțiilor din materiale precum paianta sau lutul, aflate în stare avansată de degradare.

Dar iată cum este argumentată noua taxă în documentele supuse atenției aleșilor: „În vederea simplificării procesului de radiere a construcțiilor din sistemul integrat de cadastru și carte funciară a fost elaborată procedura pentru emiterea adeverinței privind autodemolare construcții. Taxa este fundamentată de necesitatea emiterii unui act administrativ prin care să se confirme desființarea construcției, iar cuantumul acesteia este propus astfel încât să acopere cel puțin nivelul minim al taxei datorate pentru eliberarea autorizației de desființare a clădirii, precum și în funcție de necesitățile bugetare”.

Așadar, nu este pentru utilitatea cetățenilor, ci pentru a strânge bani pentru a plăti lefurilor angajaților primăriei. Că asta însemnă, de fapt, „necesități bugetare”. Iar necesități bugetare sunt cu carul, căci Primăria Galați tocmai și-a mărit schema de personal, ca reacție ciudată la reducerile de cheltuieli bugetare anunțate de Guvern. La noi, la Galați, așadar, este fix ca la Radio Erevan.

Revenind la proiectului de hotărâre amintit, trebuie spus că, potrivit acestuia, la depunerea solicitării privind emiterea adeverinței se va achita suma de 200 de lei. Apoi, la eliberarea efectivă a adeverinței se va regulariza, iar solicitantul va achita, dacă este cazul, diferența de până la 0,1 la sută din valoarea impozabilă a construcției pentru care se emite adeverința.

„Instituirea unei valori minime are în vedere și situațiile fiscale în care există clădiri nereevaluate conform standardelor în vigoare”, precizează autoritățile. Evident, taxa va crește an de an, ca efect al faptului că nivelul taxei se va stabili anual prin hotărârea Consiliului Local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale. Apropo, să vedeți veselie cu taxele și impozitele pe 2024, care vor crește cu cel puțin 13,5% față de 2023. Nu-i așa că lefurile nu v-au crescut cu atât?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr