În ciuda faptului că magistrații au lefuri mari, un statut social ridicat, pensii speciale și alte avantaje, iată că toate acestea nu fac meseria de judecător extrem de atractivă. Sau – după caz – ușor accesibilă. Practic, sistemul de Justiție se zbate într-o permanentă lipsă de personal, iar efectele sunt tot mai nocive: procese lungite cu anii, nervi, scăderea încrederii în sistem și, nu în ultimul rând, „albirea” infractorilor ca urmare a prescrierii faptelor.
Una dintre cele mai grave situații din țară este la Tribunalul Galaţi, unde lipsa de judecători amână termenele proceselor la civil, comercial şi contencios administrativ chiar şi un an, uneori şi mai mult. Încărcătura cu dosare a unui judecător de la Tribunalul Galaţi a ajuns la peste 1.300 pe an, în condițiile în care, potrivit standardelor de justiție europene, nu ar trebui să fie mai mare de 250 de dosare pe an pentru ca judecarea cauzelor să fie cu adevărat eficientă și corectă.
„Schema de judecători a Tribunalului Galaţi prevede 40 de posturi, dar în 12 ani nu a fost ocupată decât opt luni de zile şi mereu a fost un deficit, de fapt e un deficit cronic de judecători. Bineînţeles că justiţiabilii suferă, noi nu dorim acest lucru. Urmează a fi date termene de judecată după octombrie 2024, e posibil să ajungem şi în 2026 în curând”, a precizat Giulio Nedelcu, preşedinte Tribunalul Galaţi.
Și avocații sunt nemulțumiți de situați și spun, prin vocea lui Cristian Săraru, preşedinte Baroul Avocaţilor Galaţi, că la originea acestor probleme sunt cauze multiple.
„În această situaţie constatăm faptul că tribunalul urmează să funcţioneze cu mai puţin de o treime din numărul magistraţilor şi efectele sunt pe măsură. A apărut această problemă în parte pe fondul pensionărilor, dar eu cred că principala problemă pleacă de la conducerea ţării, Guvern, Ministerul Justiţiei, CSM. Faptul că lipsa de personal la nivelul ţării este de ordinul miilor, iar anual se scot la concurs 200-300 de locuri maxim la concursurile de accedere în magistratură, ne spune care este ritmul în care organele cu putere de decizie au înţeles să ia măsuri”, a precizat Cristian Săraru.
Potrivit conducerii Tribunalului fac excepție de la această situaţie cauzele penale, care au prioritate, deoarece amânările ar putea duce la prescrierea faptelor.