Ajutor de stat pentru energie la Combinatul Siderurgic Liberty Galați. Cum vrea guvernul să ajute industria să facă față scumpirilor

Combinatul Siderurgic Liberty Galați, alături de alți aproximativ 200 de marii consumatori industriali de energie, vor beneficia de o nouă schemă de ajutor de stat prin care vor fi scutiți de la subvenționarea energiei regenerabile. Prevederile în acest sens sunt la nivel de avizare la nivelul Ministerului Energiei, fiind o chestiune de zile până când vor fi puse în practică.

De altfel, conducerea combinatului gălățean anunța recent că are dificultăți din cauza creșterii explozive a prețurilor la energie, solicitând intervenția guvernului pentru a compensa cumva creșterea uriașă a costurilor, cu efecte negative în toată industria, atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Potrivit datelor Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care face parte și Combinatul Liberty Galați, alături de alte mari companii precum Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Tenaris Silcotub, Saint-Gobain România, Romcim, Azomureș și BA Glass România, prețul energiei a crescut de cinci ori față de nivelul prepandemic, iar prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori.

Drept urmare, pentru a evita o deteriorare a situației din industrie, ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care expiră la finalul lui 2023, urmează să fie prelungit cu opt ani, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Energia este inima economiei românești, inclusiv a industriei și a locurilor de muncă pentru zeci de mii de români. Țin la tranziția energetică, dar ea trebuie să fie și corectă, și inteligentă. De aceea, caut în permanență, împreună cu echipa Ministerului Energiei, soluții pentru a crește competitivitatea economiei românești, pentru a ne proteja industria și pentru a-i asigura perspectivele de dezvoltare pe termen lung. Marii consumatori din sistemul energetic național pot și trebuie să beneficieze de toate instrumentele permise de reglementările europene”, a precizat ministrul Energiei.

„Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75-85 la sută privind plata certificatelor verzi, un sprijin real pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru productivitatea economiei naționale. Concret, am inițiat demersurile pentru prelungirea ajutorului acordat sub forma exceptării unor consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pe o perioada de opt ani, începând cu ianuarie 2024, pană la sfârșitul anului 2031. În urma consultărilor cu Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost definitivată forma finală a schemei de ajutor de stat, aflându-se actualmente pe circuitul intern de avizare, urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Energiei în consultare publică, în cel mai scurt timp. Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 750 milioane de euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 milioane de euro în fiecare an”, a mai spus oficialul.

Precizăm faptul că anul trecut au beneficiat de sprijin doar de 88 de companii românești. Cele mai mari ajutoare individuale, cuprinse între 10 și 30 milioane de euro, au fost acordate Combinatului Siderurgic Liberty Galați și Combinatului Alro Slatina, aceste unități având și cea mai mare pondere a costurilor cu electricitatea în totalul cheltuielilor. Ajutoarele de stat pentru industrie nu sunt tocmai agreate de Comisia Europeană, care însă a decis să facă o excepție temporară, ținând cont de turbulențele masive din piața energiei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr