Război în toată regula pentru postul de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Culisele murdare ale luptei pentru putere

Ziua de 14 noiembrie, ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcția de rector al Universității „Dunărea de Jos”, s-a încheiat fără să apară vreo surpriză. Adică s-a întâmplat ceea ce se știa deja: războiul – că război este! – se va da între actualul rector, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, și actualul președinte al Senatului Universității, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Cei doi candidați și-au făcut publice intențiile pe Facebook (!), mesajele fiind în limbajul de lemn al „epocii de aur” (adică pe linia socialismului științific) din care transpare o interesantă fățărnicie post-modernistă. Așa cum, de altfel, le stă bine celor doi profesori „formați ideologic” la Asociația Studenților Comuniști din România (ASCR), adică pepiniera de cadre a Partidului Comunist Român (PCR). Căci ambii au cochetat cu structurile tineretului bolșevic, unde probabil îi aștepta o carieră glorioasă dacă nu venea Revoluția. Dar, lasă, că s-au descurcat și așa, au cariere la care alții doar visează.

Așadar, actualul rector candidează cu motto-ul „TRANSPARENȚĂ ȘI EFICIENȚĂ!”, iar mesajul său adresat celor care vor fi chemați la urne este: „Stimați membri ai comunității academice, studenți, colegi, parteneri și prieteni, cu încredere și respect, mă prezint astăzi în fața voastră pentru a anunța oficial candidatura mea pentru un nou mandat în funcția de rector al Universității «Dunărea de Jos» din Galați. În ultimii ani, am avut privilegiul extraordinar de a servi această universitate și de a contribui la evoluția sa continuă. Am muncit împreună, am depășit provocări și am sărbătorit realizări notabile. În timpul acestui mandat, am căutat să promovez excelența academică, să încurajez inovația și să consolidez spiritul comunitar. Cu experiența acumulată și cu toate cunoștințele dobândite, vă propun să continuăm împreună acest drum către excelență. Doar împreună, spre excelență!”.

Actualul președinte al Senatului a ales motto-ul „VIZIUNE, STRATEGIE ȘI OAMENI” și a transmis: „Încurajat de numeroși membri ai comunității academice, mi-am depus astăzi candidatura pentru funcția de rector al Universității «Dunărea de Jos» din Galați. Cred cu tărie că un management modern înseamnă un leadership ale cărui decizii și acțiuni sunt în primul rând PENTRU UNIVERSITATE. Așadar, Viziune, Strategie și Oameni! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Pentru cei doi candidați, începe campania electorală. Primul tur de scrutin se va desfășura pe 14 decembrie 2023, iar al doilea pe 18 decembrie, între cele două având loc dizolvarea vechiului Senat și constituirea celui nou.

Acuma, să nu fim naivi și să nu ne lăsăm păcăliți de falsa cordialitate. În spatele lozincilor rozalii de tip „Trăiască și-nflorească” se ascund numeroase lucruri întunecate. Lăsăm deoparte tinerețea zbuciumată a celor doi protagoniști și ne ancorăm în trecutul apropiat și în prezent. Prilej cu care constatăm că un rol esențial în toată această poveste îl are coada lungă a diavolului politic.

Căci – e bine să știți – în Universitatea Dunărea de Jos lucrurile se fac și se desfac cu esențiala implicare a politicului și cu crasa încălcare a legii, care, de fapt, interzice clar împletirea politicii cu activitatea didactică FINANȚATĂ din bani publici. Și încă un detaliu: UDJ este cel mai mare angajator din județul Galați, căci a depășit de mult combinatul siderurgic la numărul de salariați,. Cum ar veni, fabrica de diplome a întrecut fabrica de oțel. Mai mult decât atât, la mijloc sunt foarte mulți bani, bugetul universității, plus programele de finanțare europeană, fiind aproape la fel de mare precum cel al municipiului Galați!

Una peste alta, Puiu Adrian Georgescu este susținut de PSD. Mai exact de o parte din PSD, căci jupânul Puiu a reușit, prin setea de mărire exacerbată, să deranjeze câțiva „semizei” de la șefia organizației județene. Susținerea e solidă, totuși, dar nu se știe dacă e și suficientă.

Mai puțin transparent din punct de vedere politic, Cătălin Fetecău are, totuși, susținerea explicită a PNL. Și nu doar mașinăria de propagandă PNL din universitate s-a pornit alături de el în luptă, ci și o parte din mașinăria PSD căci, cum spuneam, sunt destul de mulți nemulțumiți de managementul actualului rector. Mai mult, Fetecău are, la rândul lui, un trecut social-democrat care-l face să pară un fel de cal troian în scenariul înlăturării lui Georgescu din capul mesei bogaților.

În zona luptei murdare (căci există și așa ceva!), Puiu Georgescu mizează mult pe voturile studenților, care contează o treime din total, adică extrem de mult. Pariul pe studenți are însă și un secret întunecat, care poate fi armă cu două tăișuri. Prin universitate circulă insistent zvonul că s-au făcut „combinații” interesante cu listele de vot, deci planează iminent suspiciunea de fraudă. Să vedem ce-o ieși!

Tot în zona loviturilor sub centură, fanii lui Fetecău (deci nu Fetecău, care nu-și „murdărește mâinile”) îl acuză pe Georgescu de atitudine dictatorială și de favoritisme sfidătoare în alocarea fondurilor în interiorul universității. Însă „ghiuleaua” esențială este legată de decizia cea mai controversată din istoria instituției, respectiv cea de a-i obliga pe profesori (ca de altfel și pe restul angajaților) să plătească taxă de parcare atunci când vin la muncă.

Decizia este unicat în România (probabil și în lume!) căci peste tot angajatorii se străduiesc să asigure locuri de parcare angajaților, nu le cer bani pentru că vin la muncă! Evident, nimeni n-ar agrea un astfel de șef, însă trebuie ținut cont că nu-i de glumă cu fanatismul politic (care stă de fapt în spatele procesului electoral), care uneori e mai tare decât instinctul de supraviețuire. Hai la lupta cea mare!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr