Câteva zeci de cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, cele aflate în tura liberă, au protestat marți împotriva schimbărilor legislative din noua lege a pensiilor.
„Acest protest îl organizăm împotriva deciziei guvernanţilor noştri de a abroga articole din Legea 5 din 2021, care reglementează ieşirea la pensie a personalului din Serviciile de Ambulanţă. Acest protest îl organizăm pentru susţinera colegilor noştri aflaţi în greva foamei în incinta parlamentului. Acest protest îl facem pentru a ne recâştiga drepturile şi pentru a putea asigura o asistenţă medicală de calitate. Avem nevoie de ambulanţe, sistemul de pre-spital este subfinanţat, nu avem cu ce interveni, timpii de reacţie sunt măriţi astfel. Noi nu ne mai regăsim în acea formulă, în care aveam drepturi la condiţii deosebite. Noi ne desfăşurăm activitatea în condiţii deosebite, condiţii meteorologice nefavorabile, în condiţii de stres. Suntem un personal supus uzurii, rugăm guvernanţii să ţină cont că nu suntem piese de schimb, suntem oameni”, a precizat dr. Cătălin Roşu, lider sindicat, Ambulanţa Galaţi.
Cadrele medicale sunt profund afectate de aceste schimbări legislative care vor afecta şi populaţia care aşteaptă ajutor. „
Dorim ca vârsta de pensionare să fie redusă, la 60 de ani să urc etaje cu o trusă grea în spate, cu un defibrilator… În momentul în care văzul, simţurile te lasă, să te ocupi de o urgenţă, e incalificabil. Nu ştiu dacă politicienilor le-ar conveni să vină un asistent medical şi un doctor de 65 de ani, să-şi pună două perechi de ochelari şi să le prindă o venă”, spune Meluţa Leonte, asistent medical.
Sunt probleme şi în ceea de priveşte dotarea cu ambulanţe. „Avem la dispoziţie 48 de ambulanţe, dintre care în fiecare zi intră în reparaţie în jur de 8-9 ambulanţe. Numărul de ambulanţe este foarte mic. Au peste 700.000 de kilometri majoritatea. Sunt foarte vechi, cu multiple probleme tehnice. Riscăm să nu ajungem la caz cu ele. Avem ambulanţe cu peste un milion de kilometri. Acestea sunt la Tecuci, Tg.Bujor, Pechea”, a mai precizat dr. Catalin Roşu.
„Lucrăm în condiţii deosebite, volumul de muncă este foarte mare. Suntem expuşi riscurilor. Lucrăm în ploaie, ger, caniculă, contra cronometru, fiecare secundă contează pentru viaţa omului. La 65 de ani să urci cu toată trusă până la etajul patru, contra cronometru… Nu cred că ar conveni numănui să ajungă un echipaj obosit la etajul patru”, a precizat Valentina Toniţă, asistent medical.
Există riscul de a pleaca personal calificat din cauza acestor schimbări legislative. „Din păcate, nu cred că mulţi dintre colegii noştri vor ajunge la 65 de ani, în condiţiile actualei legi. Mulţi dintre noi vor încerca să se orienteze către condiţii mai acceptabile şi posibiliăţi financiare mai bune”, a spus dr. Mihai Pleşa. Protestele vor continua și în zilele următoare.