Dovada incompetenței conducerii Apă-Canal SA Galați: mii de oameni, fără apă potabilă pentru că nu există suficiente generatoare de rezervă

Faptul că la conducerea societății Apă-Canal SA Galați s-au perindat în ultimele decenii doar politruci puși pe căpătuială, fără nicio competență precisă, nu este niciun secret.

Am tot scris despre asta în ultima vreme, arătând că în județul Galați este în mod scandalos aproape cea mai scumpă apă potabilă din România (deși costurile de extracție și prelucrare ar trebui să fie printre cele mai mici!), că s-a pus bir pe apa de ploaie și că banii sunt risipiți de societatea publică pe tot felul de prostii, cum ar fi firmele clientelare (cu tarife mega-umflate) sau indemnizațiile de 6.000 de lei pe lună plătite unor atârnați politici care nici măcar nu trec pe acolo vreodată.

Zilele acestea, cu ocazia viscolului de șase ore, s-a mai demonstrat încă o dată că la Apă-Canal este un cuib de puturoși pe care nici nu-i prea duce mintea, căci zeci ce mii de abonați din mediul rural au rămas fără apă potabilă pentru că s-a oprit curentul, iar marii manageri ai societății n-au prevăzut ca la extracție să existe generatoare diesel de urgență, care să salveze cât de cât situația.

Astfel de generatoare există mai peste tot în lume la instalațiile vitale (și strategice) de furnizare a apei potabile! Nu și la Apă-Canal Galați, deși s-ar fi putut cumpăra câte un generator industrial pe an numai din sumele plătite membrilor CA. În fapt niște activiști de partid care nu fac absolut nimic pentru cei peste 6.000 de lei de căciulă încasați lunar!

Își recunoaște incompetența, inclusiv Apă-Canal, printr-un comunicat pe care-l redăm integral mai jos.

„În aria de operare a Societăţii Apă Canal SA Galaţi din Judeţul Galaţi, în data de 27.11.2023, ora 10.00, ne confruntăm cu lipsa alimentării cu energie electrică la gospodăriile de apă şi forajele din 16 localităţi: Iveşti, Umbrăreşti, Slobozia-Conachi, Cuza Vodă, Cuca, Băleni, Scânteieşti, Frumuşiţa, Tg.Bujor, Moscu, Balinteşti, Cavadineşti, Rădeşti, Vlădeşti, Brăneşti, Suceveni.

Imediat după oprirea energiei electrice, în data de 26.11.2023, la gospodăriile de apă unde a fost tehnic posibil, am procedat la punerea în funcţiune a generatoarelor, astfel încât să putem asigura alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor.

La această oră, dintre toate localităţile afectate de lipsa energiei electrice, probleme în alimentarea cu apă avem în: Rădeşti, Brăneşti, Independenţa – este întreruptă alimentarea cu apă, iar în Slobozia-Conachi, Cuza Vodă şi Balinteşti furnizăm apă pentru cca. 30% dintre abonaţi.

Din păcate, rezervele de apă scad de la o oră la altă, iar în condiţiile în care nu se reia alimentarea cu energie electrică nu putem reface stocurile (electropompele de la foraje nu funcţionează). Astfel, la gospodăriile de apă Baleni, Frumuşiţa, Tg.Bujor, Moscu rezerva de apă este deja la jumătate, iar în Cuca, Scânteieşti, Cavadineşti, Vlădeşti, Suceveni este la 30%.

În cursul zilei de 26.11.2023 au fost foarte multe căderi de tensiune/filări pe fronturile de captare Vadu Roşca şi Salcia Lieşti, avem în continuare lipsă tensiune pe frontul de captare Salcia Lieşti.

Afectaţi de lipsa energiei electrice la această captare sunt abonaţii din localităţile Independenţa (100%) şi Piscu (50%). Se iau toate măsurile pentru asigurarea necesarului de apă al municipiului Galaţi din sursă subterană.

Echipele APA CANAL S.A. Galaţi sunt mobilizate în teren pentru verificarea punctelor vulnerabile şi luarea măsurilor de remediere imediată a oricăror probleme apărute.

Ne cerem scuze faţă de consumatorii afectaţi de întreruperea apei potabile şi mulţumim pentru înţelegere. Vom face tot posibilul să reintrăm cât mai operativ în regimul normal de furnizare a apei potabile, funcţie de evoluţia evenimentelor şi de momentul repunerii sub tensiune a obiectivelor din aria de operare”, transmite Apă Canal Galaţi.

Sunt bune și scuzele, neicușorilor, dar nu-s nici pe departe suficiente. Niște demisii și niște investiții ar fi mult mai potrivite!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr