Credeați că pandemia s-a terminat de un an? Ei bine, nu! Afacerile grase legate de Covid-19 continuă cu succes, pe filiere politice complicate, cu iz de trafic de influență și dare/primire de mită. De asta și așteptăm un punct de vedere al procurorilor, căci lucrurile par complet scăpate de sub control.
Poate că vă întrebați de la ce „ne-am luat”. Ei bine, nu mai puţin de 65.000 de măști şi 5.300 de perechi de mănuși au fost distribuite, din noiembrie 2023, în mai multe școli din municipiul Galaţi. Uite-așa a considerat Primăria Galați , în calitate de plătitor al mărfii, că e cazul să sfideze realitatea să să-i facă să creadă pe copiii noștri că încă e pandemie.
Inițial am avut impresia că este o întâmplare și că o fi vreun stoc mai vechi care a fost redistribuit. Ne-am și zis: „Domnule, decât să putrezească în depozite, mai bine să ajungă la oameni, că masca e bună și la caz de gripă sau de altă viroză, nu doar la Covid-19”. Dar nu-i deloc așa. Nu-i o redistribuire de stoc, ci este o achiziție nou, iresponsabilă – chiar revoltătoare – căci potrivit documentelor a fost contractată în vara anului 2023 de către Primăria Galaţi. Și asta nu-i toată fața absurdului, căci urmează să mai vină și alte măști pentru școli!
Evident, Primăria se ascunde după procedurile birocratice. „Este vorba despre proiectul «Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru unitățile școlare din municipiul Galați», finanțat integral prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, proiect demarat chiar în vara anului 2020, dar procedurile privind contractarea, apoi achizițiile au durat foarte mult. Proiectul prevedea achiziția de materiale (substanțe dezinfectante, săpun, măști etc.) pentru a putea aplica măsurile sanitare de protecție minime în unitățile de învățământ. Nerespectarea clauzelor contractuale ar conduce la sancțiuni din partea Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește accesarea de fonduri pe viitor”, a transmis administraţia locală.
Înțelegem că nu se poate rezilia achiziția, însă am văzut contractul. Municipalitatea putea foarte bine ca de acești bani să ia altceva în loc de măști. Spre exemplu săpun lichid pentru școli. Însă a luat măști inutile, ceea ce arată că la mijloc este cu totul altceva. De fapt, astfel de achiziții au fost făcute de mai multe primării din județele Galați, Brăila, Vrancea, Vaslui și Bacău ceea ce sugerează că a fost un ordin venit de sus, pe linie de partid, să fie „ajutat” cineva să scape de un stoc care-i bloca banii.
Cine a beneficiat de acest „ajutor de stat” mascat? Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, s-au atribuit loturile pentru: măşti de protecţie – ofertant câştigător Dolex Com, valoarea contractului fiind de 197.847 de lei fără TVA; aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor – ofertant câştigător Andcor, valoare contract 976.587 de lei fără TVA; echipamente de protecţie – ofertant câştigător Lime Medicals SRL, valoare contract – 43.727 de lei fără TVA; alte echipamente și produse de curățenie – ofertant câştigător Cleanexpert Shop SRL, valoare contract 194.851 de lei fără TVA.
CINE „A DAT” CU MĂȘTI ÎN GĂLĂȚENI
Evident, am vrut să vedem de unde vin măștile cu bucluc. Ei bine, tocmai de la Râmnicu Vâlcea, căci de acolo este firma contractantă Dolex Com. Iar patronul este este politicianul Dorel Jurcan, care a activat în Parlamentul României ca deputat din 1996 până în 2000 și ca senator din 2004 în 2021. El a fost trimis în parlament de către Partidul Democrat Liberal, iar după ce PDL a virat în PNL, Jurcan a „parcat” la PSD.
Iar firma este bine ancorată la bugetul public, de unde-și trage toată seva, practic. Vinde în special hârtie și rechizite către instituțiile publice. Dar și măști și mănuși, că-i la modă! Cu peste 300 de contracte fără licitație (!!!) și peste 140 de contracte câștigate după proceduri simplificate, firma din Vâlcea a închis anul 2022 cu un rulaj de aproape 20 de milioane de lei. În primele șase luni ale acestui an, firma politicianului a adunat alte 270 de contracte fără licitație. Practic, a monopolizat achizițiile publice de hârtie pentru imprimante.
Printre clienții Dolex Com se află SNCFR (care a cumpărat în 2022 hârtie de imprimantă în valoare de 100.000 de euro!), Banca Națională a României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, aproape toate inspectoratele școlare, Poșta Română, ANAF, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, dar și sute de primării.
„Spatele” firmei Dolex Com este imens. Spre exemplu, a livrat Ministerului de Interne mânușile necesare protecției anti-covid pentru alegerile din 2020. Valoarea afacerii a fost de 2,2 milioane de lei. Din portofoliul de clienți ai firmei mai fac parte și numeroase inspectorate școlare județene, cărora Dolex le vinde o gamă largă de rechizite școlare pentru elevii nevoiași din învățământul preuniversitar.
Acum înțelegeți cum ne fac la bani, ăștia?
P.S: În edițiile viitoare vom reveni cu detalii despre restul firmelor implicate în această afacere scandaloasă, nerușinată, cu banii orașului Galați.