Criză financiară în sistemul medical. Medicii de familie amenință cu greva din cauza întârzierilor mari în decontarea serviciilor prestate

Criza financiară din sistemul medical pare să se adâncească. După ce directorii mai multor spitale au anunțat că decontarea facturilor de către Casa de Asigurări de Sănătate este întârziată între una și trei luni (lucru care nu s-a mai întâmplat de peste 25 de ani!), iar asta afectează grav activitatea, acum și medicii de familie se plâng că nu și-au primit banii.

Este vorba de venitul cabinetului, cel din care fac toate plăţile aferente (chirii, utilități, prestări samd) ,nu doar salariile, iar deși ne aflăm aproape de jumătatea lunii decembrie, nu au fost virați nici banii aferenți lunii octombrie.

Problema a fost generată de Ministerul de Finanţe, care nu a virat toţi banii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar aceasta nu a putut cum să livreze către casele judeţene banii pentru medicii de familie.

„Situaţia este foarte gravă pentru că noi în luna octombrie trebuia să primim banii, am primit săptămâna trecută, nu mai ştiu, o parte, doar 60% din venituri şi suntem în 8 decembrie, săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, iar noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Aceşti bani nu sunt ai mei, sunt ai cabinetului din care se fac plăţile salariaţilor, din care se plătesc gazele, lumina, chirie, redevenţă. Suntem falimentari. Asistentul nu are nicio vină că nouă nu ne virează banii şi muncesc fel ca noi. I-am plătit din bugetul propriu, din economii”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele patronatului Medicilor de Familie, filiala Galaţi.

„Dacă e să iau în mare ce mi-ar datora, fiecare cabinet medical are un buget propriu, ar fi în jur de 40-45 de mii per cabinet, dar nu sunt banii doctorului, sunt banii cabinetului din care se fac toate plăţile inclusiv impozitele. Hotărârea noastră la nivel naţional, mâine şi poimâine mai aveam câteva întâlniri, este să punem lacăt pe cabinete ori venim la cabinet şi asigurăm strict urgenţele fără a intra în reacţie cu CJAS adică nu eliberăm reţete compensate, bilete de trimitere, concedii medicale. Exceptând urgenţele doar contracost şi contracost consult pacientul, dar nu îi pot elibera nimic, deci reţete contracost, bilete de trimitere doar simple. Nu ne dorim să ajungem în această situaţie, dar ceva trebuie făcut deoarece nu avem niciun orizont de timp când se va rezolva problema“, a mai spus dr. Dumitru Mărăşescu.

În următoarele două zile se va decide la nivelul Patronatului Naţional al Medicilor de Familie exact ce măsuri vor lua medicii neplătiţi.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr