Primăria municipiului Galați a anunțat continuă investițiile în domeniul educației, unitățile de învățământ din oraș urmând să beneficieze de dotări în valoare de peste 30 milioane de lei ce includ peste 10.000 de echipamente IT.
Am aflat, astfel, că a fost lansat în licitație publică un contract de circa 30,5 milioane de lei fără TVA, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 22 ianuarie 2024.
Contractul este împărțit în cinci loturi pentru achiziția de laptopuri, sisteme All-In-One, imprimante multifuncționale, camere pentru videoconferințe, table interactive, routere, sisteme de sunet, softuri educaționale, scannere portabile etc.
Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Așa cum am spus mereu, educația este o prioritate la Galați și toți copiii trebuie să aibă acces la noile tehnologii. Suntem unul dintre orașele cu cele mai frumoase școli, grație investițiilor pe care le facem pentru modernizarea clădirilor, dar este nevoie și de dotări IT”.
La o primă vedere, s-ar putea crede că primăria s-a gândit, brusc, să investească în educația copiilor noștri, dat fiind că până acum doar a dat cu var școlile, în condiții destul de dubioase, adică la calitate mică și la preț mare. În realitate, însă, nu-i chiar așa, căci informația este o „reinterpretare” a informațiilor, prin omisiunea unor amănunte importante.
De fapt, achiziția este urmarea unui plan guvernamental de dotare a școlilor (via Ministerul Educației), fondurile fiind de la Uniunea Europeană, prin PNRR. În mod normal, achiziția ar fi trebuit făcută în loturi de produse, la scară națională (prin Ministerul Educației), însă a apărut o problemă. O astfel de metodă ar fi adus în prim-plan producătorii de echipamente și ar fi dat deoparte firmele căpușă protejate de partidele din arcul guvernamental PSD-PNL.
Drept urmare, ca urmare a unei decizii strict politice (dar cu substrat mafiot, numai bun de luat la puricat de DIICOT și DNA) au fost pasate licitațiile la primării. Astfel, primarii au ocazia să se laude electoral cu „mărețe realizări” care nu le aparțin (căci este vorba de fonduri europene alocate explicit pentru educație), iar șmecherii branșați politic la fondurile publice își pot „trage” liniștiți comisioanele grase. C-așa-i la noi!