Prostia învinge orice! Singura pistă de atletism din Galați, distrusă de camioane în cursul unui exercițiu inutil legat de refugiați

Situație absurdă la Galați, unde singura pistă de atletism, de la stadionul Dunărea, s-a transformat într-o uliță desfundată după ce o coloană de camioane ISU a intrat pe ea în cursul unui exercițiu la solicitarea Agenției pentru Refugiați ONU. Căci – nu-i așa? – ce mai contează că sportivii au rămas fără loc de antrenament, dacă ONU vrea să se joace de-a refugiații pe stadion?

Situația a fost făcut publică de unul dintre antrenorii de atletism din Galați, care a constatat miercuri că pista unde au loc antrenamentele a fost distrusă. Și s-a întâmplat în două etape, pentru ca distrugerea să fie certă, nu doar simulată.

În prima fază, angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au strâns corturile inutile montate în urmă cu aproape doi ani pentru refugiații din Ucraina. N-a stat nimeni în ele, niciodată, au fost puse doar de amorul artei, ca să ne aflăm în treabă. Achizițiile din bani publici legate de ele au fost însă consistente, iar mulți apropiați ai politicienilor din Galați s-a dedulcit la bani frumoși. Oare procurorii când au de gând să verifice afacerea asta?

Și, ca și cum n-ar fi fost de ajuns prima rundă de camioane pe pistă, după câteva ore ISU Galați a montat alte corturi pe stadion, în cadrul unui amplu exercițiu solicitat de ONU.

„Au venit cei de la ISU să ia corturile de pe stadion, cele care au fost montate pentru refugiații ucraineni. Antrenorii le-au spus să nu intre pe stadion, deoarece terenul este umed și îl vor strica. Au stat acolo până au plecat antrenorii, iar din urma lor au intrat și au făcut un dezastru. Aseară (n.r – marți, 16 ianuarie) ne-am apucat să astupăm toate șanțurile alea, pentru că dacă le lăsam așa nu mai aveam ce să facem. Trebuie să intrăm cu un plug, ca să putem să le astupăm. Azi dimineață am avut o altă : au venit cu mașinile de pompieri, au umplut stadionul cu mașini și corturi. Eu am făcut sesizare la Primărie, am anunțat și la Clubul Sportiv Municipal, dar probabil nu se va întâmpla nimic, deoarece acele corturi sunt puse cu ordin și aprobare. Așa au hotărât unii că acolo trebuie să fie pusă o tabără”, susține Nicolae Ciocan, profesor și antrenor de atletism.

Sute de sportivi din Galați se antrenează pe pista de atletism de pe stadionul Dunărea Galați. „Sunt sute de copii care se antrenează pe această pistă. Ce putem face? Astupăm șanțurile de acolo. Nu putem face altceva. Doar să facem o minune… atât ne-a mai rămas, să facem minuni”, spune dezamăgit antrenorul de atletism.

Potrivit reprezentanților ISU Galați, instituția a participat la o „acțiune inopinată care se desfășoară în parteneriat cu UNHCR (agenția ONU pentru refugiați – n.r.), privind testarea capacității de operaționalizare a unei tabere mobile de cazare temporară a unor persoane evacuate”.

„Periodic se organizează astfel de acțiuni destinate testării capacității operaționale pentru gestionarea optimă a diverselor situații de urgență. Chiar dacă derularea acestora poate genera un disconfort în rândul populației, sunt benefice și binevenite pentru verificarea funcționalității echipamentelor și a tehnicii de intervenție, testarea procedurilor specifice și a timpului de răspuns aferente instituțiilor implicate. De asemenea, s-a urmărit modul de coordonare și colaborare între instituțiile participante, precum și timpul de mobilizare al personalului propriu”, a transmis ISU Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr