În sfârșit, s-a aflat cine este noul proprietar al Electrocentrale SA Galați. Principalele active scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar al companiei Maestro SPRL Constanţa, au fost adjudecate de Remat Bucureşti Sud SRL, firmă ce face parte din Rematholding Co SRL, una dintre cele mai mari companii din România în domeniul colectării şi recuperării deşeurilor.
Suma tranzacției este, așa cum spuneam într-un articol precedent, de 12,5 milioane de euro, însă perspectivele nu sunt deloc așa cum lăsa să se înțeleagă administratorul special în momentul licitației.
Practic, este greu de crezut că o firmă care face bani din valorificarea deșeurilor (mai ales metalice) se va apuca brusc de producție de energie termică. Mai curând, CET Galați va fi demontată și dată la topit, urmând ca terenul să fie folosit pentru altceva. Pentru ce, este greu de spus, dat fiind că miza imobiliară este foarte „îngustă”, terenul fiind în incinta platformei siderurgice Liberty.
Vă reamintim că CET Galaţi, cu o putere instalata de 535 MW, a fost destinată alimentării cu energie termică (sub formă de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. În prezent centrala are o putere instalată de 375 MW, ca urmare a scoaterii din funcţiune a etapei I-a de dezvoltare.
Sistemul de termoficare din Municipiul Galati a fost dezvoltat în mai multe etape, în perioada 1969-1988, corespunzator cresterii necesarului de energie termica (apa fierbinte si abur tehnologic) al consumatorilor racordati. Sursa pentru producerea energiei termice si electrice si retelele de transport al agentului termic apartin Electrocentrale Galati SA, iar punctele termice si retelele de distributie a agentului termic apartin fostului APATERM Galati (Calorgal Galaţi).
Activul funcţional CET Galaţi, aflat în incinta combinatului Liberty, iniţial, a fost scos la vânzare la un preţ de pornire de 21,22 milioane euro plus TVA, fiind compus din centrala de 375 MW, terenuri de circa 23 de hectare, construcţii administrative şi industriale, instalaţii, stocuri, un ansamblu de termoficare şi o staţie de tratare chimică a apei. Însă cum licitaţia s-a tot repetat de-a lungul anilor pentru că nimeni nu s-a arătat interesat, preţul de pornire al licitaţiai a fost scăzut de mai multe ori până s-a ajuns să fie adjudecat pentru 12,5 milioane de euro.
Cumpărătorul CET Galați, societatea Remat Bucureşti Sud SRL, face parte din grupul SC Rematholding Co SRL, deţinut de omul de afaceri Sofian Mihai Emilian (50%) şi de compania Scholz Recycling GMBH GERMANIA (50%). Scholz Recycling GmbH face parte din Chiho Environmental Group (CEG), una dintre cele mai mari companii de reciclare a metalelor din China, aşa cum susţin reprezentanţii societăţii germane pe propriul site.
Mihai Sofian este o prezenţă reprezentativă în mediul de business din România fiind unul dintre miliardari de top Forbes din ţara noastră. Mihai Sofian a fondat Rematholding în 2003, după o experienţă de peste 25 de ani în industria metalurgică.
În prezent, Rematholding reciclează toate deşeurile reciclabile şi este reprezentativă şi pentru programul RABLA. Colectarea şi valoricarea deşeurilor se realizează din piaţa românească şi din import. Jumătate din marfa valorificată este livrată în marile combinate din România, iar restul este exportată în cele mai importante pieţe de reciclare a deşeurilor, cum ar fi Turcia, China, Bulgaria, Germania sau Polonia.
Remat Bucureşti Sud SRL, în anul 2022, a avut un profit net de 2,2 milioane lei şi venituri de 23,4 milioane lei, iar RematHolding un profit net de peste 8 milioane lei şi venituri totale de 569,5 milioane lei. Iar cifrele indică faptul că o achiziție atât de scumpă nu poate fi eficientă decât urmează o valorificarea rapidă a miilor de tone de fier din care sunt compuse instalațiile. Din păcate, așadar, sunt șanse uriașe ca CET să fie demolată în următoarele 4-6 luni…