Pornind de la tragicul caz de la Galaţi, în urma căruia o fetiţă de 9 ani şi-a pierdut viaţa (FOTO cu copila ucisă), preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Rareş-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de control la DGASPC Galaţi, dar şi la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz.
„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violenţă asupra copiilor, care ajung în atenţia autorităţilor, se înregistrează în mediul în care aceştia ar trebui să se simtă cel mai în siguranţă, în familie. De aceea, este imperativ să conştientizăm amploarea acestui fenomen şi să luăm măsuri eficiente pentru a preveni şi a interveni de urgenţă în cazurile de violenţă asupra copiilor în mediul familial şi nu numai. Subliniez importanţa raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violenţă împotriva copilului la numărul unic de urgenţă 119″, a declarat Rareş-Petru Achiriloaie, preşedintele ANPDCA.
Celelalte două surori ale fetiţei, în vârstă de 3 şi 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecţie specială, în familia unui asistent maternal. Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violenţă fizică, arsuri şi cicatrici pe mai multe părţi ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depăşirea traumei suferite.
„Potrivit DGASPC Galaţi, în urma preluării celorlalte două minore din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgenţă şi au fost solicitate informaţii cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. La nivelul DGASPC Galaţi a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul minorei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Iniţială în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie şi Repatrieri. Precizăm că, în funcţie de concluziile rezultate în urma analizei datelor primite din teritoriu, precum şi în urma raportului Corpului de Control, vom informa opinia publică cu privire la acest caz”, transmite ANPDCA.
Dincolo de recți autorității, însă, merită să consemnă faptul că, în ultimii 20 de ani, Protecția Copilului Galați a fost condusă, în ultimii 25 de ani, doar de cozi de topor numite fără concurs pe linie PSD. Vârful-vârfului a fost cunoscuta Manon Cristoloveanu (director general în funcție), care a condus trei sferturi din acest interval instituția și care a politizat-o brutal, umplând-o cu incompetenți cu carnet de partid.
Practic, instituția care ar fi trebui să fie fundamentală pentru protejarea drepturilor copiilor s-a transformat într-un bun plătitor de salarii, fără însă să facă prea mult pentru a-și justifica existența.
Aproape 100% din activitatea ei se bazează pe sesizări plecate în urma unor infracțiuni, ceea ce înseamnă activitatea de bază – aceea de supervizare a familiilor vulnerabile, expuse la riscul de rele tratamente aplicate minorilor – a fost ca și inexistentă, în ciuda faptului că instituția are pe statul de plată 1.392 de angajați, conform organigramei aprobate de CJ Galați în 28 iunie 2023.
Apropo, șeful de linie administrativă al Protecției Copilului Galați, adică președintele CJ, Costel Fotea, ce părere are despre managementul lui Manon Cristoloveanu în această instituție fundamentală a țării? Își asumă public greșeala administrativă? Sau va continua să tacă, arătând că este complice la toată această mizerie?