Rectorul Universității Dunărea de Jos, trimis în judecată pentru delapidare. De ce-l acuză procurorii și cum se apără Puiu Georgescu

Un necaz nu vine niciodată singur, zice un vechi proverb românesc. După ce Ministerul Educației a anulat rezultatul scrutinului prin care a fost reales în funcția de rector al Universității „Dunǎrea de Jos”, profesorul universitar Lucian Puiu Georgescu s-a ales cu o nouă belea: va fi trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, sub acuzația de delapidare.

„Faptele s-au petrecut în perioada 2014-2017. Este vorba de un număr relativ mare de acte materiale, în sensul în care inculpatul Lucian Puiu Georgescu a folosit resursele Universității în scop propriu, fără a avea cadrul necesar pentru acest lucru. S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva acestuia pentru infracțiunea de delapidare prevăzută de articolul 295, alineatul 1, Cod Penal”, a precizat Cătălin Nicolae Constantinescu-Mărunțel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.

Conform anchetatorilor, profesorul Georgescu ar fi folosit un laborator din cadrul Centrului Regional de Cercetare și Monitorizare a Calității Mediului de la Facultatea de Mediu din Galați, în perioada când era decan al instituției de învățământ, printr-un PFA pe care îl avea deschis pe numele său, pentru a efectua analize pentru numeroase societăți private și companii de utilitate publică, precum Kaufland, Selgros, firma de construcții Vega 93, SC Apă Canal SA și Serviciul Public Ecosal.

Practic, profesorul Puiu Georgescu a folosit în mod gratuit o infrastructură publică de milioane de euro pentru a obține venituri în nume personal, lucru interzis și sancționat de lege.

Suma exactă cu care ar fi fost prejudiciată Universitatea din Galați nu a fost încă stabilită. Anchetatorii au făcut o estimare a prejudiciului, despre care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați spune că este „relativ ridicat”.

Nu au fost audiate încă toate persoanele și reprezentanții firmelor pentru care PFA-ul deținut de Lucian Puiu Georgescu a prestat servicii. Universitatea „Dunărea de Jos” s-a constituit parte civilă în dosarul penal, urmând ca ulterior să comunice și suma cu care a fost prejudiciată.

Rectorul Universității „Dunǎrea de Jos” a reacționat imediat după ce procurorii au anunțat trimiterea în judecată, iar poziția sa este că toate acuzațiile sunt false și nu se susțin. „Acuzațiile sunt false. Vorbim de activitatea PFA-ului Georgescu până în 2017. A existat un control al Curții de Conturi. El a fost contestat în instanță în 2018 sau 2019 de către Universitate și s-a constatat atât la fond, cât și în recurs, că nu există niciun prejudiciu”, a declarat profesorul Lucian Puiu Georgescu.

Rectorul detaliază și modul în care a folosit laboratorul de la Facultatea de Mediu din Galați.

„Laboratorul de la Facultatea de Mediu a fost utilizat parțial, în afara programului, și fără afectarea activității de cercetare și educaționale de către PFA Georgescu, în baza unui contract de comodat. Unele activități de <încercări> au fost desfășurate de PFA Georgescu. <Încercarea> este un termen folosit în avizarea pe care am primit-o de la Ministerul Mediului”, explică profesorul Lucian Puiu Georgescu.

De asemenea, Lucian Puiu Georgescu lasă să se înțeleagă că dosarul penal în care a fost inculpat este unul politic. „Este de reținut că mie mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile cu exact o săptămână înainte de alegerile de la Universitate, mai precis pe 7 decembrie 2023. Am primit apoi calitatea de inculpat la o zi după ce am cerut demisia ministrului Educației, doamna Ligia Deca. Parcă sunt prea multe coincidențe. Nu acuz pe nimeni, dar astea sunt faptele”, a mai spus rectorul Universității „Dunărea de Jos”.

Vă reamintim că profesorul Georgescu a câștigat alegerile pentru un nou mandat de rector al Universității de la Galați din 14 decembrie 2023, în care l-a avut drept contracandidat pe profesorul Cătălin Fetecău, președintele Universității „Dunărea de Jos”. Ministerul Educației a anulat însă totul, sub bănuiala de fraudă electorală, o anchetă în acest sens fiind încă în curs.

Lucian Puiu Georgescu a contestat la Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ, ordinul ministrului Educației, cerând prin două acțiuni în instanță atât suspendarea ordinului, cât și anularea lui. Mandatul rectorului în funcție se încheie pe 22 februarie 2024, după aceea urmând să fie desemnat un rector interimar până la organizarea alegerilor.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr