Consiliul Județean Galați anunță pentru 2024 cel mai mare buget din istoria instituției. Că doar e an electoral, nu?

Consiliul Județean Galați a anunțat că a aprobat bugetul instituției pentru anul 2024. Este un buget-record, de 1.523.184.000 lei (306 milioane euro), cu 50% mai mult față de 2023. În 2024, cea mai mare creștere este la capitolul investiții, acolo unde Consiliul Județean a alocat 1.250.228.000 de lei, cu peste 500 de milioane de lei mai mult față de 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 60% pentru dezvoltarea județului.

„Anul acesta, Consiliul Județean are cel mai mare buget din istoria Galațiului, de peste 1,5 miliarde de lei. Cel mai important lucru este că 82% din acest buget înseamnă investiții pentru Galați, adică peste 1,2 miliarde de lei, principala sursă de finanțare fiind fondurile europene atrase de echipa CJ. Astfel, în 2024, Consiliul Județean are unul dintre cele mai mari bugete de investiții din țară. Practic, față de momentul în care am preluat primul mandat, în 2016, bugetul de investiții este de 100 de ori mai mare. Aceste investiții înseamnă și crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conform unui grafic prezentat la sfârșitul ședinței de către președintele CJ, în 2016 bugetul instituției era structurat astfel: 94% pentru funcționare și doar 6% pentru dezvoltare. Pentru 2024, raportul este complet răsturnat: numai 18% pentru funcționare și 82% pentru dezvoltare. De notat că 60% din bugetul de investiții, adică aproape 750 de milioane de lei, înseamnă fonduri europene.

„Cele mai mari sume, adică aproape un miliard de lei, vor fi investite în infrastructura rutieră și în sănătate. Avem investiții de modernizare a peste 200 de kilometri de drum, de dotare a spitalelor cu aparatură medicală nouă și de construire a unui nou spital la Tecuci”, a declarat Costel Fotea.

Conform Biroului de presă al instituției, pe lângă continuarea proiectelor aflate deja în implementare, anul acesta, în buget sunt prevăzute sume pentru achiziționarea unui sistem de proiecție unic în Europa pentru Planetariul de la Complexul Muzeal de Științele Naturii, modernizarea spitalului de la Ivești, amenajarea a 25 de kilometri de piste de biciclete între Lacul Vânători, Pădurea Gârboavele și localitatea Smârdan, construirea unui traseu de bob suspendat în Parcul de Aventură din Pădurea Gârboavele, achiziționarea de microbuze școlare pentru unitățile de învățământ din mediul rural, amenajarea unui cimitir pentru animalele de companie și construirea unei săli de sport pentru Școala Specială „Constantin Păunescu” din Tecuci.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr