Pare cam greu de crezut, dar există o specializare medicală la care Galațiul este pe locul 1 în România, ba chiar dispune de niște atuuri unice în țară și de care mare dispun doar alte vreo trei țări din Europa.
Vorbim aici de o serie de echipamente medicale, unele unice în țară, utilizate Centrul de Dermatologie de la Spitalul de Boli Infecțioase Galați pentru evaluarea precisă a bolilor inflamatorii și autoimune (psoriazisul vulgar, dermatita atopică, lichenul plan, lupusul eritematos) și monitorizarea eficienței tratamentelor (inclusiv a medicației biologice, citostatice și antiinflamatoare dermatologice).
Astfel de aparate medicale mai există în doar trei ţări europene, fiind vorba de Germania, Franţa şi Olanda, susține dr. Alin Tatu, medic dermatolog.
„Această procedură este utilă în depistarea precoce a cancerului cutanat. Este o metodă non-invazivă, nu presupune prelevarea de ţesut de la pacient, este o tehnică imagistică de înaltă performanţă şi, din cunoştinţele mele, acest echipament este unic în ţară. Este o tehnică nouă la nivel european şi în Statele Unite ale Americii. Trebuie să ne alegem un domeniu îngust pe care să-l facem cel mai bine, astfel încât să poată apela pacienţi din toată regiunea şi din alte regiuni. Putem face diferenţe între boli autoimune, boli inflamatorii dermatologice, putem urmări eficienţa unor tratamente locale. De asemenea, aparatul ne arată în mod real ce se întâmplă în piele. Practic scuteşte pacientul de a i se lua o bucată de piele pentru a putea pune in diagnostic. Este ceva unic în România. Este o tehnică de ultimă oră, un aparat ultraperfomant”, a explicat dr. Alin Tatu, medic în cadrul Centrului de Dermatologie, de la Spitalul de Boli Infecțioase.
De asemenea, cu ajutorul acestor echipamente medicale ultraperformante, în cadrul centrului se desfășoară proiecte de cercetare, cursuri postuniversitare de tip hands on cu participare națională și instruiri în domeniul imagisticii dermatologice.
Aparatul a fost achiziționat în urmă cu trei ani de Consiliul Județean Galați. De atunci peste 7.000 de imagini captate cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație și zeci de cancere de piele au fost descoperite în stadii incipiente cu ajutorul luminii, o tehnologie de ultimă generație.
„Cancerul de piele este o formă extrem de agresivă, astfel că șansele de vindecare depind de cât de repede este descoperit. De aceea, am creat la Galați, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, un centru ultramodern de dermatologie și cercetare medicală, la care lucrează o inimoasă echipă de cadre medicale. Inclusiv pacienți de la București au venit la Galați pentru investigații medicale cu noile tehnologii din dotarea centrului de dermatologie”, a precizat Costel Fotea, președintele CJ Galați, în subordinea căruia se află unitatea medicală.
MĂDĂLINA DEDIU