Au început lucrările de renovare a fostului Cinema Dacia din Micro 21. Cum irosește Primăria Galați o avere pentru un scop inutil

Primăria municipiului Galați a anunțat că au început lucrările pentru renovarea energetică a clădirii fostului cinematograf „Dacia”, din cartierul Micro 21, care va primi o nouă utilitate pentru comunitate.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Ani de zile clădirea a fost abandonată și a ajuns într-o stare avansată de degradare, până să intre în administrarea noastră. Am dat startul lucrărilor de modernizare, pentru a reda această clădire comunității”.

În principal, este vorba despre lucrări de reabilitare termică, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde, modernizarea instalațiilor de iluminat, dotări pentru grupurile sanitare etc.

Valoarea contractului de lucrări, ce sunt executate de către societatea GENDAV SRL, este de 6.480.593,76 lei. Durata contractului este de 18 luni. Proiectul are asigurată o parte din finanțare, de circa 2,1 milioane de lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

După preluarea clădirilor fostelor cinematografe de la RADEF, Primăria municipiului Galați a obținut contracte de finanțare prin PNRR pentru derularea lucrărilor de modernizare.

Potrivit municipalității în clădirea fostului cinematograf „Dacia” „ar putea funcționa un centru de robotică”, însă deocamdată, în ciuda faptului că se cheltuiește o sumă uriașă din banii gălățenilor, iar ulterior vor curge facturi lunare pentru pază și utilități (se estimează că întreținerea și paza clădirii vor costa peste 30.000 de lei pe lună), nu ști nimeni cum se va face asta.

Nu de alta, dar Primăria nu are un astfel de centru (pentru o eventuală relocare) și nici nu are în „obiectul de activitate” să înființeze unul. Adică ar fi cheltuieli neeligibile ce ar fi imputate de Curtea Conturi. În al doilea rând, în Galați nu există nicio entitate din domeniul roboticii care și-ar putea asuma cheltuielile de funcționare a clădirii, astfel încât să o preia măcar în comodat (adică la chirie zero).

În acest condiții, Cinema Dacia (ca, de altfel toate cinematografele preluate de primărie de la RADEF) este o poveste despre utopie pe bani publici, despre ambiții de doi lei care irosesc milioane de lei din banii gălățenilor, dar fără să aducă nici cel mai mic folos plătitorilor de taxe.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr