Renovarea fostului sediu al BCR costă Primăria Galați peste 10 milioane de lei, mult mai mult decât prețul cu care a fost cumpărată clădirea

Primăria Galați tocmai a atribuit contractul de proiectare și execuție pentru renovarea energetică a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35. Este vorba despre fostul sediu al BCR, pe care Primăria l-a cumpărat în 2022, plătind 1.300.000 de euro, fără TVA.

Trebuie spus, însă, încă din capul locului, că prin încheierea contractului de renovare, Primăria are proiectant și constructor, dar nu și finanțare pentru această investiție. Rămâne așadar de văzut de unde va face rost de bani mai ales că numai nu-i deloc de ici, de colo, ci depășește 10 milioane de lei.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, asocierea Moviland Met SRL – Arhideskvision a câștigat licitația organizată de Primăria Galați pentru „Renovare energetică imobil strada Brăilei nr. 35” – proiectare și execuție. Contractul a fost atribuit pe criteriul „cel mai bun raport calitate – preț”, în cazul de față 8.595.200 de lei fără TVA, adică peste 10 milioane de lei cu tot cu taxe.

Practic, este mai scumpă renovarea decât clădirea în sine! Termenul de realizare este de 15 luni, dintre care trei pentru proiectare și 12 pentru execuție.

Imobilul are nevoie de lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU. Sunt, de asemenea, propuse: lucrări de creștere a eficienței energetice, reabilitare termică a elementelor de anvelopă, dar și de amenajare – reparații ale tencuielilor degradate/ fisurate ale fațadei, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea pardoselilor, amenajarea unui grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități.

Pe lângă instalații sanitare interioare/ exterioare, înlocuirea rețelelor de apă rece/ caldă pentru consum menajer, instalații termice și pentru stingerea incendiilor sunt prevăzute sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu și modernizarea instalației de iluminat.

Proiectul mai cuprinde repararea trotuarelor de protecție degradate, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea a două lifturi cu capacitatea minimă de zece persoane, adaptate și pentru persoanele cu dizabilități, precum și dotarea clădirii cu mobilier adecvat și instalarea unor stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice.

Proiectul este propus spre finanțare prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, dar abia la finele acestei luni urmează să fie transmisă documentația aprobată de aleșii locali. În plus, nu se știe dacă finanțarea va fi obținută, dat fiind că fondurile pe amintitul program s-au cam epuizat, iar selecția proiectelor este acum destul de drastică.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr