Niște firme de băieți deștepți primesc un milion de euro de la Primăria Galați ca să „prioritizeze circulația tramvaielor” pe hârtie

Primăria municipiului Galați a transmis, cu entuziasm, că ca continua „acțiunile de încurajare și de susținere a unui transport prietenos cu mediul, asigurând totodată prioritate tramvaielor în intersecțiile semaforizate de pe trasee, în condițiile în care au fost achiziționate deja 8 tramvaie noi și alte 10 tramvaie noi vor ajunge în curând în oraș”.

Mai mult, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați a declarat (cam ca un William Wallace mai de la țară, așa) că „este un proiect important pentru orașul nostru. Cu toții ne dorim un oraș cât mai aerisit din punct de vedere al traficului. De aceea, încurajăm călătoriile cu mijloacele de transport în comun și dăm prioritate circulației tramvaielor”. O fi!

Aflăm că în acest scop, a fost atribuit, în urma licitației publice, contractul privind „Prioritizarea circulației tramvaielor în municipiul Galați”, în valoare de 5 milioane de lei fără TVA (adică peste un milion de euro!), având ca ofertant câștigător Asocierea Swarco Traffic Romania SRL – Urban Scope SRL. Durata contractului este de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuția lucrărilor), proiectul fiind finanțat prin PNRR.

Inițial, am crezut că de banii ăștia – că-i vorba de o căruță de bani, totuși, se vor face investiții, ceva. Dar, nu. De fapt, „se vor găsi soluții”. Aha…

„Măsurile din cadrul contractului vor conduce în principal la asigurarea priorității tramvaielor, fluidizarea traficului, reducerea poluării, scăderea numărului de accidente, monitorizarea permanentă, în timp real a stării de funcţionare a sistemelor de semaforizare, obţinerea unor situaţii statistice, scăderea timpilor de răspuns în cazul detectării unor evenimente”, a informat Primăria.

Cât despre firmele implicate în contract, putem să vă spunem că Swarco Traffic Romania SRL are sediul în București și că face în ultimii 5 ani a avut o cifră de afaceri medie anuală de circa 7 milioane de euro, cu un profit mediu anual 1,2 milioane de euro. Firma se ocupă cu proiectare și consultanță, nu este constructor, deci de banii primiți de la Primăria Galați va furniza un dosar de soluții, implementarea lor (construirea efectivă) fiind altă mâncare de pește, alți bani adică.

Urban Scope SRL are sediul tot în București, dar la înființare (în 2016) era într-o comună din Vâlcea și avea acționari doi pensionari fără notorietate. Managementul firmei a fost asigurat, însă, de la bun început, de oameni din UTI (firma cunoscutului Tiberiu Urdăreanu), ceea ce spune cam multe.

Ambele firme obțin venituri doar din afaceri cu statul, în special primăriile marilor orașe conduse de aleși de la PSD. Iar banu lcurge cu nemiluita, deși, cum spuneam, sunt furnizate „soluții” teoretice, nu lucrări la cheie. Piei de cloșcă, așadar. Suntem cu ochii pe voi, băieților deștepți!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr