Deși românii (implict și gălățenii) au o apetență deosebită în a înjura autoritățile că nu fac și nu drept, pe de altă parte trebuie să remarcăm faptul că există, în paralel, o apetență speciale în a distruge și/sau a fura bunurile publice.
De altfel, în ultimii ani, numeroase investiții publice făcute în municipiul sau în județul Galați au fost distruse, vandalizate sau distruse. Amintim aici stațiile de autobuze (din municipiu și din localitățile județului), sistemele de vânzarea biletelor de autobuz, coșurile de gunoi, băncile, mobilierul din locurile de joacă pentru copii, iar enumerarea poate continua.
Ultima ideea a gălățenilor certați cu legea și cu bunul-simț are ca obiect sistemele de iluminat alimentate fotovoltaic montate pe șoselele din județul Galați. Căci românul socotește, se știe, că bunurile publice sunt cam ale nimănui, deci trebuie „recuperate”. Doar în ultimele luni, potrivit datelor oferite de autorități, au fost 80 de încuietori vandalizate, 58 de baterii și 38 de controlere sustrase.
Din acest motiv, Consiliul Județean Galați a demarat un proiect-pilot pe drumurile județene, prin care au fost montați senzori de alarmare la peste 50 de stâlpi de iluminat, în zona localităților Cosmești, Vârlezi, Schela și Drăgușeni.
„Pentru a împiedica vandalizarea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice, respectiv sustragerea bateriilor, au fost montați senzori de alarmare care avertizează, atât acustic, cât și prin intermediul unei aplicații, accesul neautorizat la cutia acumulatorilor. Totodată, sunt sesizate și organele abilitate în vederea intervenției în timp rapid”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
De asemenea, periodic, sunt efectuate revizii la sistemul de iluminat de pe drumurile județene.
Sute de stâlpi cu panouri fotovoltaice au fost montați pe drumurile județene în ultimii ani, contribuind astfel la un consum mai redus de energie electrică și la îmbunătățirea iluminatului stradal.