Momente penibile la inaugurarea noii morgi din Galați: discurs electoral, tăiere de panglică și aplauze. Beneficiarii au rămas reci

Din 20 martie 2024, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Galați are în funcțiune o clădire nouă, care va deservi secțiile de Anatomie Patologică și Medicină Legală. Mai pe înțelesul tuturor s-a dat în folosință morga nouă.

Este vorba despre o clădire cu trei etaje și cu o suprafață totală de aproximativ 2300 de mp. Valoarea investiției este de 11 milioane de lei, inclusiv echipamentele medicale achiziționate. Fondurile pentru această investiție au fost asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

Foarte bune că s-a făcut, căci morga veche era un dezastru, poziționarea ei, la subsolul spitalului județean, fiind cât se poate de nefericită atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere psihologic.

Desigur, președintele Consiliului Județean Galați, social-democratul Costel Fotea, n-a ratat ocazia să-și facă niște campanie electorală cu investiția, iar lucrul acesta a dus la o situația de toată jena: instalație de sonorizare, discurs la microfon, să audă toți morții din frigidere, tăiere de panglică și aplaudacii de rigoare.

Nici n-ai zice că s-a deschis un loc al morții, ci un mall sau un loc de joacă. Ridicol! Aproape la fel de ridicol ca discursul de acum câteva săptămâni, când președintele CJ anunța, cităm, că „am modernizat drumul morții!”. După „drumul morții” și morgă ar fi firesc să urmeze inaugurarea unui cavou, ceva, pentru a întregi lucrurile în parcursul electoral al lui Costel Fotea…

Bine, el, săracul, ar fi inaugurat Muzeul de Artă Vizuală, Sera Grădinii Botanice sau drumul de centură, dar – ce să vezi? – ăstea nu-s gata, deși termenul de finalizare a expirat de câțiva ani. Cât despre aeroportul promis la alegerile trecute, nici măcar pe hârtie nu-i!

„Am finalizat o nouă investiție importantă pentru tot sistemul sanitar gălățean. Am construit de la zero o clădire pentru secțiile de Anatomie Patologică și Medicină Legală, unde anual sunt examinate mii de cazuri și de probe de laborator. Este o investiție extrem de necesară, prin care asigurăm respectul pentru persoanele decedate și creăm cadrul necesar pentru soluționarea unor cazuri complexe, de la analiza unor probe biologice din sfera tumorilor, la examinarea probelor toxicologice ale conducătorilor auto sau la investigarea unor agresiuni”, a declarat, cu convingere, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați..

Mai mult, el a ținut neapărat să facă fix ca-n bancul cu activistul comunist și preotul, adică să convingă electoratul că deși mult-promisul spital regional – dat ca și făcut de vreo zece ori în ultimii zece ani – nu s-a făcut nici măcar pe hârtie, noua morgă (plus câteva alte detalii) aproape că îi dă spitalului județean statut de spital regional. Asta s-o credeți dumneavoastră, domnule președinte!

„În realitate, Spitalul Județean Galați se comportă ca un spital regional, fiind singurul din această zonă a țării care are toate specializările. De aceea, aici vin mulți pacienți din alte județele limitrofe, mai ales pentru tratamente oncologice cu acceleratorul de particule, pentru montarea de stenturi sau intervenții de neurochirurgie”, a declarat Fotea.

În fine, să spunem că noua clădire are laboratoare de toxicologie, histopatologie, citologie și probe pentru microscop, spații de autopsie, sală de examinări pentru vătămări corporale (agresiuni fizice, accidente rutiere), inclusiv un spațiu pentru examinări ginecologice solicitate de Poliție sau Parchet, buncăr ALA, spații pentru depozitarea cadavrelor și a probelor biologice, cabinete medicale, spații de lucru și un amfiteatru pentru studenții de la Facultatea de Medicină. Adică tot ceea ce trebuie să aibă, nimic „extraterestru” și deosebit față de orice clădire cu destinația respectivă. Dar – na! – e campanie electorală, iar politicienii se laudă și ei cu ce le pică la îndemână.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr