Deși la Galați nu a fost organizat exit-poll – chiar n-am înțeles de ce județul nostru este mereu ignorat -, iar numărătoarea oficială a voturilor este încă în curs, mulțumită numărătorii paralele făcute de partide și a rezultatelor parțiale știm deja câteva detalii cruciale despre rezultatele finale.
Prim concluzie este că Partidul Social Democrat (PSD) a câştigat cu scor covârşitor alegerile locale în judeţul Galaţi. Practic, partidul celor trei trandafiri a obținut peste 65% dintre voturile gălățenilor pentru Consiliul Județean, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă ceva absolut imprevizibil, Costel Fotea va conduce CJ Galați și în următorii patru ani, creșterea fiind spectaculoasă, de la 48,82% în 2020.
Un scor absolut spectaculos, de aproape 65% (64,83% pe rezultate parțiale oficiale) este anunţat şi pentru primarul Ionuţ Pucheanu, care va fi reconformat ca edil al municipiului Galați. Și Pucheanu a crescut spectaculos, de la 59,33% la precedentele alegeri (când oricum și-a zdrobit adversarii!). Drept urmare, adversarilor politici nu le mai rămân multe speranțe. Poate cel mult să se roage ca Pucheanu să-și dorească să ajungă parlamentar în toamnă sau europarlamentar pentru 4 ani.
Aceste prime rezultate ale numărătorii paralele au fost anunţate într-o conferinţă de presă organizată la sediul Organizaţiei Judeţene a PSD Galaţi de către preşedintele partidului, europarlamentarul Dan Nica, secondat de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
De asemenea şi Dan Nica a obţinut încă un mandat de europarlamentar, alianţa PSD-PNL obţinând, din primele estimări, 54%, ceea ce înseamnă va avea 19 europarlamentari. Nica era pe locul 16 în liste.
Dincolo de veștile excelente pentru suporterii PSD, sunt vești bune și pentru simpatizanții micuțului partid local Pact pentru Galați, care se pare că a reușit să fie a doua formațiune politică în municipiul Galați. Cel puțin la funcția de primar ordine stabilită la urne este Ionuț Pucheanu (PSD), Doru Căstăian de la PACT (8,15% pe rezultate parțiale), urmat de Daniela Simona Vreme, de la AUR (6,34%, numărare parțială), Daniela Șarpe, de la USR (5,74%) şi cu liberalul Onuţ Atanasiu abia pe locul 5 (5,26%).
Surprinde și nu prea căderea gravă a PNL, care a ajuns insignifiant în municipiul Galați și reușește un scor slăbuț în județ (undeva în jur de 17-18% cu mult sub media națională), fiind „bătut măr” de PSD. O consolare vinde din faptul că scorul obținut pentru europarlamentare, în tandem cu PSD, este unul foarte bun (54% pentru alianța electorală). Oricum, actuala conducere a PNL Galați și-a arătat neputința și, probabil, vor urma unele schimbări pentru a preveni dezastrul la parlamentarele din toamnă.
Surprinzător este și scorul insignifiant obținut la Galați de USR (Forța Dreptei), care pur și simplu se duce către dispariție la nivel local.
Alte rezultate estimate. La Tecuci, bătălia se duce pe fiecare vot numărat în parte, iar comuna Braniştea, de ani de zile condusă de un primar PNL a trecut acum în portofoliul PSD. La Matca, PSD ar fi câștigat primăria cu un scor dur de aproape 80%. Vom reveni cu datele finale după încheierea numărătorii oficiale.