În caz că v-ați lăsat impresionați de balivernele de campanie electorală ale unora cu privire la micșorarea prețului apei și canalizării, ei bine, e ca la Radio Erevan. Nu numai că nu scade, ci chiar s-a mărit, începând de la 1 iulie 2024. O să vedeți asta la următoarea factură!
Creșterea este de 1,67 lei pe metrul cub de apă furnizată (1 leu în plus la apă și 67 de bani în plus la canalizare), adică de la 14,53 lei/mc la 16,20 lei/mc.
Scumpirea este de 11,5% , ceea ce e cam neplăcut pentru consumatori, dar nu-i tocmai rău pentru Apă Canal SA Galați – operatorul de apă monopolist din Galați – care rămâne în continuare între operatorii de servicii publice cu cele mai mari tarife din România, în vreme ce calitatea apei rămâne discutabilă, iar canalizarea este așa de „performantă” încât împrăștie mirosuri insuportabile în mai toate intersecțiile și – bașca! – macină străzile orașului cu o frecvență demnă de o cauză mai bună.
Cu 9,30 lei (fără TVA) metrul cub de apă potabilă, tariful practicat de Apă Canal Galați este, în acest moment, al doilea cel mai mare din țară, la egalitate cu Buzăul și mai mic doar decât la Brăila (9,66 lei/mc).
În privința tariful de 6,90 lei (fără TVA) pentru canalizare/epurare valabil la Galați de la 1 iulie, sunt doi operatori care practică tarife de peste 8 lei/mc (Giurgiu și Ilfov) și nouă cu tarife de peste 7 lei/mc (în Alba, Arad, Călărași, Turda, Iași, Târgu Jiu, Olt, Ploiești și Mediaș), ceea ce înseamnă că Galațiul este pe locul 10 pe țară.
Trebuie menționat și faptul că la Galați este tarifată și apa de ploaie la serviciile de canalizare, lucru care nu se întâmplă în aproape jumătate dintre județele țării. Dacă adăugăm la tarif și acest aport, descoperim că la Galați sunt, de fapt cele mai scumpe servicii de apă și canalizare din România. Că – na! – trebui să mănânce o pâine albă și politrucii care au împănat schema de personal, la secțiunea directori și șefi, la Apă Canal.
Evident, conducerea Apă Canal consideră că scumpirea este justificată, prilej cu care vântură vorbe prețioase, în stil corporatist, de ai zice că este vorba de o firmă ce acționează într-o piață concurențială corectă. Când de fapt avem de-a face cu un monopol pe un serviciu public esențial pentru supraviețuirea populației!
„Prețurile la apa potabilă și tarifele pentru canalizare/epurare au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în calitate de autoritate de reglementare la nivel național, după analiza completă a documentației transmise de operator, conform prevederilor legale în vigoare. Mai mult, odată cu aprobarea tarifelor, ANRSC a impus ca o condiție obligatorie utilizarea profitului societății pentru alimentarea surselor de finanțare a investițiilor cuprinse în planul de afaceri aprobat de reglementator.
Astfel, de la 1 iulie 2024, conform Deciziei ANRSC nr. 218/19.06.2024, s-au ajustat tarifele, în termeni reali, la apa potabilă cu 5% și la canalizare/epurare cu 4%. La acestea se adaugă inflația dintre ajustările tarifare.
Tarifele aprobate sunt 9,30 lei/mc la apa potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare a societății Apă Canal SA Galați și 6,90 lei/mc la canalizare-epurare, la care se adaugă TVA 9%.
Modificarea tarifelor ar fi trebuit să se realizeze începând cu 1 aprilie 2024. Operatorul Apă Canal SA Galați a reușit să amâne până la 1 iulie 2024 majorarea tarifelor la apa potabilă și canalizare/epurare, fructificând economia la consumul de energie electrică, grație unei investiții majore finalizate în anul 2023. Este vorba despre realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din regiunea de sud-est a României, cu o putere instalată de 2,8 MW și energie produsă de 3.595,82 MWh/an. Cele 5.323 de panouri fotovoltaice sunt montate în opt puncte de lucru din aria de operare, respectiv: Staţia de Epurare Galaţi, Staţia de Epurare Lieşti, Staţia de Epurare Pechea, Staţia de Epurare Tecuci, Uzina de Apă Galaţi, Frontul de captare Vadu Roşca, Staţia de Pompare Şerbeşti şi sediul central Apă Canal.
Pentru următorii ani, 2025-2027, strategia tarifară prevede ajustări, dar în procente mai scăzute. Pentru apa potabilă, ajustările vor fi de 3% în 2025, 5% în 2026 și 1,80% în 2027. Pentru apă uzată, vor fi ajustări de 2% în 2025, 4% în 2026 și 1,70% în 2027.
Apa potabilă, dar și apa uzată necesită tehnologii moderne de tratare, iar acestea sunt costisitoare. Investim constant pentru respectarea normelor europene în domeniu și pentru servicii de calitate”, a transmis Biroul de presă al Apă Canal SA Galați.
Așadar, stați pe fază, că și în anii următori vor fi noi și noi scumpiri. Iar la cifrele menționate trebuie să adăugați și rata inflației, pe care onor conducerea Apă Canal a „uitat” să o amintească în comunicat.