Economic, Galațiul e praf: produce doar 51% din PIB mediu din UE și e la jumătate față de Cluj, dar și mult sub Constanța, Ploiești sau Brașov

A devenit o „modă” în ultima vreme să ni se susure la ureche (și nu doar la ureche, ci și în discursuri politice avântate) că Galațiul este în top, că suntem „tigrul economic” al României, că suntem un model de competitivitate, de dezvoltare, de educație (în sensul de școală, dar ce credeați?).

Politicienii locali, dar cu deosebire alde domnii de la PSD, se laudă plenar (adică așa cum se făcea la plenarele comuniste) că fac și dreg, că se sacrifică pentru poporul gălățean, că ne-au umplut de bunăstare. Și câte și mai câte.

De fapt, un noian de minciuni, scopul lor fiind să mai smulgă niște voturi, să-și păstreze privilegiile și lefurile mari. Să-și angajeze pe posturi publice bine plătite cumetrii, verii și nepoții, să dea contracte publice grase soacrelor, cumnaților și cotizanților. Să le fie lor bine, că doar nu poporului.

Stă mărturie faptul că salariul mediu net la nivel național este de 6.083 de lei (conform cifrelor oficiale), în vreme ce la Galați este de doar 4.769 lei. Mai mult, dacă ținem cont că salariul mediu net din sectorul bugetar este de 7.321 lei (asta în toată țara, deci și la Galați) descoperim că oamenii normali, care își câștigă pâinea din sectorul privat, abia ajung la o leafă netă medie de 3.500 de lei.

Însă o recentă analiză făcută de Ciprian Dascălu, economist șef la BCR, demonstrează lucrurile sunt și mare rele, căci nu există prea multă speranță. Pur și simplu Galațiul nu are economie și că nici șanse să aibă în viitor nu prea sunt.

„PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare în București este 198% din media Uniunii Europene. Zona metropolitană București-Ilfov la 171%. Celelalte zone metropolitane raportate la media UE pentru anul 2021: Cluj-Napoca 104%, Timișoara 95% Brașov 83%, Constanța 81%, Ploiești 73%, Craiova 57%, Iași 62%, Galați 51%”, a explicat Dascălu.

Practic, Bucureștiul produce un PIB p cap de locuitor de 4 ori mai mare decât Galațiul, Clujul și Timișoara produc cu 100% mai (mult (adică dublu), Constanța și Brașov cu peste 60% în plus, și așa mai departe. De fapt, mândrul Galați bate la economie doar capitale de județ precum Botoșani, Vaslui, Alexandria și Tulcea. Cam asta este „liga noastră”!

Mai mult, un studiu efectuat recent de Romanian Economic Monitor (un hub de la UBB Cluj, cu gir UE) arată cât de mari sunt discrepanțele dintre zonele dezvoltate ale țării și cele sărace.

Iar cercetătorii pun punctul pe „i” și concluzionează că zonele sărace sunt săraci din 3 motive: 1 – infrastructura publică este de slabă calitate („mulțumim” Guvernului și Primăriei pentru grijă!); 2 – sistem educațional slab, care nu produce mână de lucru calificată (că doar aveam un noian de licee și două universități, nu?); 3 – măsuri puține (sau deloc) de stimulare a mediului de afaceri.

Cu alte cuvinte, avem fix ce-am votat și am tolerat în fruntea urbei!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr