Mai multe sectoare ale Dunării (aferente a 49 de localități) au intrat în faza de atenționare din cauza debitului foarte scăzut al fluviului, a informat Apele Române. La intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) debitul este de doar 2.500 mc/s (la jumătate comparativ cu 15 iulie) și va fi în ușoară creștere ajungând până la valoarea de 2.800 mc/s în data de 26 august, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). Practic, Dunărea este doar la jumătate din cât ar trebui să fie.
În aceeași perioadă (17- 21 august) din 2022 – considerat cel mai secetos din ultima jumătate de secol – Dunărea avea un debit de 1.750 mc/s, cel mai scăzut nivel din istorie pentru luna august. Minimul istoric absolut al debitului Dunării la intrarea în țară s-a atins în anul 2003 când fluviul avea un debit de 1.500 mc/s, în intervalul 3-5 septembrie 2003.
„Monitorizăm permanent exploatarea resurselor de apă și asigurăm satisfacerea cerințelor de apă.
În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este astăzi de 76,75%, în scădere față de acum o lună- 15 iulie- când era de 80,46 %. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,35 miliarde mc (în scădere față de 3,49 miliarde mc cât era în 15 iulie). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom avea un coeficient de umplere de cca. 75%”, a precizat Apele Române.
Debitul scăzut al Dunării a determinat măsuri speciale de monitorizare și de dragarea a șenalului navigabil, mai ales în zonele știute ca fiind cu „praguri”.
Sectoarele de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități se află în faza de atenționare-avertizare, și anume:
• Fluviul Dunărea – între Brăila – Galați, pe sectoarele aferente a două localități (județul Brăila), între Vadu Oii – Brăila, pe sectoarele aferente a 7 localități (județul Brăila), între Chiciu-Vadu Oii (amonte Chiciu), pe sectoarele aferente a cinci localități riverane (județul Călărași), între Chiciu-Cernavodă-Hârșova, pe sectoarele aferente a opt localități riverane (județul Constanța), între Dunăre-Galați, pe sectoarele aferente a trei localități (județul Tulcea) pentru populație, irigații, industrie, piscicultură;
• Brațul Borcea – între Chiciu – Vadu Oii, pe sectoarele aferente a nouă localități riverane (județele Călărași și Ialomița) pentru irigații și industrie;
• Brațul Măcin – pe sectoarele aferente a 10 localități riverane ( 1 localitate în județul Brăila, 9 localități în județul Tulcea), se află în faza de atenționare-avertizare pentru populație, irigații, industrie, piscicultură;
• Brațul Chilia – sectorul Dunăre – braț Chilia, pe sectoarele aferente a patru localități riverane (județul Tulcea) pentru populație, irigații, piscicultură;
• Brațele Dunării- Tulcea și Sulina – sectorul Dunăre – brațul Sulina, pe sectoarele aferente a șase localități riverane (județul Tulcea) pentru populație, irigații, industrie, piscicultură.
Spațiul hidrografic Prut-Bârlad (care acoperă și județul Galați) sunt probleme de debit scăzut pe 11 secțiuni: stația hidrometrică Oancea, stația hidrometrică Ungheni, stație hidrometrică Rădăuți Prut – râul Prut, stația hidrometrică Tecuci, stație hidrometrică Vaslui, stație hidrometrică Bârlad – râul Bârlad, stație hidrometrică Ștefănești – râul Bașeu, stația hidrometrică Todireni – râul Jijia, stație hidrometrică Șipote – râul Miletin, stație hidrometrică Podu Iloaiei, stație hidrometrică Holboca – râul Bahlui.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, a mai precizat Apele Române.