ANCHETĂ – Firmele „de casă” ale PSD și-au tras profit gras din Festivalul de Folclor de la Galați

Trebuie să recunoaștem că Festival de Folclor de la Galați a fost un eveniment reușit. Au ajuns la malul Dunării artiști români importanți, publicul a participat în număr mare, așa că am fi complet deplasați să criticăm festivalul în sine. A fost frumos și civilizat.

O problemă există, totuși. Și nu-i una deloc minoră, căci se referă la sumele uriașe care au plecat, sub pretextul festivalului, către o serie de atârnători ai PSD, care și-au primit, practic, o plată mascată pentru servicii electorale trecute sau viitoare. După umila noastră părere, oamenii președintelui Costel Fotea (căci Consiliul Județean a finanțat, din bani publici, evenimentul) au procedat la o interesantă deturnare de fonduri publice, faptă prevăzută și pedepsită cu închisoarea, conform articolului 307 din Codul Penal al României.

Dar iată conținutul articolului de lege amintit: „(1) Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti ori a resurselor materiale alocate unei autorităţi publice sau instituţii publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor provenite din finanţările obţinute sau garantate din fonduri publice.(3) Tentativa se pedepseşte”.

Festivalul de Folclor „Doina Covurluiului” din Galați s-a desfășurat în perioada 23-26 august 2024 în Grădina Botanică, intrarea fiind gratuită. Evenimentul a costat o sumă uriașă, bani publici, pe care nu am reușit să o aflăm decât pe bucăți, după un efort important de documentare. Asta deoarece Consiliul Județean Galați, deși a promovat agresiv evenimentul și s-a lăudat intens cu prezența uriașă (asta nu pe gratis, ci plătind publicitate către trei entități media locale cuplate și ele la conducta banilor publici), a evitat strategic să explice cât a cheltuit cu festivalul.

Cât au costat artiștii

Am descoperit și un paradox. Onorariile artiștilor s-au ridicat la doar 200.000 de lei și s-ar putea crede că acesta ar fi grosul cheltuielilor, căci până la urma-urmelor, ei au fost principalii vectori ai evenimentului. Ei bine, nu! Artiștii au însemnat doar vreo 40% din cheltuială, în vreme ce alții – adică niște firme aflate în simbioză cu PSD – au săltat restul de 60%.

Dar să vorbim și despre artiști, căci nici ei n-au fost chiar ieftini. Spre exemplu, potrivit achiziției de pe SEAP, formația „Lupii lui Calancea” și surorile Osoianu, care au cântat pe 25 august, au încasat 74.970 de lei (adică 15.073 de euro) pentru concertul ce a durat 70 de minute.

În seara deschiderii festivalului (23 august) au fost două momente-vedetă. Mai întâi a performat Ionuț Dolănescu (contra a 2.500 de euro, adică vreo 10.000 de lei), apoi au urcat pe scenă Diana Matei și Taraful Cleante, care au primit un onorariu de10.000 euro (50.000 lei). Despre Fanfara „Valurile Dunării” și Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului” (care au cântat tot pe 23 august) nu avem date, dar bănuim că-i posibil să fi cântat gratis, dat fiind că toți membrii sunt angajați ai CJ Galați, prin Centrul Cultural.

Sâmbătă, 24 august, pe scenă au urcat niște oaspeți străini – adică Ansamblul Folcloric „Zeleziar”, Slovacia; Ansamblul Folcloric „Strovolos”, Grupul Folcloric „Valle di Comino”, Italia și Ansamblul de dans „Vesnianka”, Ucraina,  dar toți aceștia au primit doar masă, cazare și decontarea transportului (vom reveni cu detalii mai încolo), căci nu-i găsim în achizițiile publice cu onorarii. După ei, au prestat Viorica, Ioniță și Taraful din Clejani, care s-au opintit pentru 10.000 euro (adică vreo 50.000 lei).

Duminică, 25 august, înaintea „Lupilor lui Calancea” (despre am menționat deja, au făcut spectacol tot niște trupe recompensate doar cu masă, cazare și transport: Ansamblul „Vatra horelor” și Grupul „Mocănașii”, Republica Moldova; Grupul de dans „Sphinx”, Egipt; Ansamblul de dans „Iberioni”, Georgia și Ansamblul artistic „Olympos”, Galați.  

În fine, în ultima seară, la Gala laureaților, a avut un recital Maria Dragomiroiu, care a încasat 2.500 euro (circa 1.000 lei).

Scenă închiriată cu 100.000 de lei!

Dacă artiștii au costat doar 200.000 de lei, în schimb închirierea scenei a fost jaf la drumul mare, căci a costat peste 100.000 de lei. Mai exact 100.840 de lei conform SEAP, achiziția fiind făcută prin „cumpărare directă” (deși e vorba de o închiriere pentru patru seri de concert) de la firma Procesor Tech SRL Galați, care are sediul pe str. Constructorilor nr. 25, într-un apartament de bloc, la etajul 4.

Mai pe înțelesul tuturor, închirierea scenei a costat 25.000 de lei pe seară (circa 5.000 de euro), cam dublu față de ofertele curente din piața de profil. Dar o fi meritat, na!

Mai trebuie spus că firma amintită – proprietara scenei – este abonată la contracte publice, la toate evenimentele desfășurate în județele Galați și Brăila (dar ocazional și prin Constanța și Tulcea). Dar numai pentru scenă. Vinde instituțiilor de toate: piane, microfoane, boxe, precum și servicii de mentenanță. Și face bani frumoși, anul trecut cifra de afaceri depășind 1,8 milioane de lei, cu doar un angajat. Acționarii firmei sunt Chipăila Nicușor Marian, Cristu Cornel și Ion Cristian.

Cazare, masă și transport de 110.000 lei

Aproape toți invitații (artiștii) care au cântat la Festivalul de Folclor Galați 2024 au avut trei mese asigurate: mic dejun, prânz și cină. Unii dintre aceștia au avut și cazarea asigurată, tot din bani publici.

De exemplu, CJ Galați, prin Centrul Cultural Dunărea de Jos, a achitat firmei Everfoodlogistic SRL Galați, cu sediul pe str. Barboși nr. 29 (tot într-un bloc, cu altfel?), suma de 102.197 de lei, pentru „Servicii de servire a mâncării (mic dejun, pranz și cină) participanți Festival Folclor 2024. Așa scrie la SEAP. O afacere bună pentru amintita firmă, care anul trecut a adunat cu greu o cifră de afaceri de 400.000 de lei. Iată că în 2024 a strâns un sfert din sumă în doar 4 zile, mulțumită CJ Galați.

Firma Dunărea SA a prins și ea două contracte. Primul contract este în valoare de 4.277 de lei iar în acești bani sunt cuprinse următoarele servicii, cităm din descrierea achiziției de pe SEAP. „Cazare cu mic dejun: 9 duble/ 24-25.08.2024 (1 noapte): 349 lei/noapte/camera + taxa oraș 3.20 lei/noapte/camera 1 dublă/ 23-24.08.2024 (1 noapte): 295 lei/noapte/camera + taxa oraș 2.71 lei/noapte/camera 1 dublă / 23-27.08.2024 (4 nopți): 295 lei/noapte/camera + taxa oraș 2.71 lei/noapte/camera. Tarifele includ: – Mic dejun buffet – Wi-Fi & LAN network gratuit – TVA (9%). Tarifele exclud: taxa de oraș (1% din valoarea fără TVA a tarifului)”, se precizează pe SEAP, la „cumpărarea directă” obținută de Dunărea SA .

Al doilea contract obținut de Dunărea SA este de 2.752 de lei și presupune prestarea următoarelor servicii, cităm tot de pe SEAP: „Cină set-menu: 18 pers/24.08.2024 x 75 lei/pers. x 1 zi 4 pers./26.08.2024 x 75 lei/pers. x 1 zi 2 pers./ 23.08.2024 x 75 lei/pers. x 1 zi. Pensiune completă (prânz și cină set-menu): 2 pers./ 23-27.08.2024 x 150 lei/pers./zi x 4 zile”, se precizează în documente.

Pozarul PSD a săltat 8.000 de lei

Nu știm dacă ați observat dar echipa de postaci a președintelul CJ a postat pe Facebook numeroase poze de la Festivalul de Folclor. De fapt, sunt sute de oameni care au pus poze pe internet, numai că marea majoritate au fost gratis – fiind puse de oameni din public – în vreme ce cele puse de oamenii lui Costel Fotea au costat o sumă considerabilă: 8.000 de lei.

Serviciile de fotografiere au fost cumpărate pe SEAP, legal, iar câștig de cauză a avut – ce surpriză! – „pozarul” PSD, un băiat simpatic pe nume Ionatan Țuțu. Iute de mână, Țuțu a satisfăcut, prin SRL-ul său, cererea de ofertă a CJ în doar 120 de minute de la lansare, dând astfel „marți” concurenței. Și, uite-așa, PSD și-a spălat obrazul față de Ionatan, care a dus trena lui Nica și Fotea în campania pentru locale și europarlamentare.

Artiștii care vor cânta la Festivalul de Folclor din Galați 2024 au avut și transportul asigurat, evident. Unii dintre ei – străini, dar cu notorietate mai mică decât puța de furnică – au fost luați de la Aeroportul Otopeni. Pentru transportul acestor artiști, CJ Galați a achiziționat 1.500 de litri de motorină Euro 5 de la Bulrom Petroleum SRL Galați, cu sediul pe Drumul de Centură nr. 1. În total, 6,40 lei x 1.500 litri se adună 9.600 de lei pentru cele patru zile de festival.

O altă achiziție a organizatorul evenimentului Festivalul Folcloric (Centrul Cultural Dunărea de Jos Galați, subordonat CJ) a constat în 4.500 de doze de „apă minerală plată” la 0,5 litri, Izvorul Muntelui, de la SC Daniel SRL, în valoare totală de 9.675 de lei.

Concluzie: „gratis” a însemnat jumătate de milion de lei

Fără să avem toate elementele festivalului (costurile cu electricitatea, cu salubrizarea, ori cu refacerea porțiunii din grădina botanică distrusă de public), constatăm că „festivalul folclori oferit gratuit gălățenilor (am citat din Costel Fotea) i-a costat pe gălățeni, de fapt, cam o jumătate de milion de lei. Bani din taxe și impozite plătite de gălățeni, că de acolo sunt luați, nu i-a câștigat președintele Costel Fotea la păcănele.

Dar votați-i, bre, că-s gospodari și – vorba ceea – au și făcut!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr