Un prim bilanț provizoriu legat de inundațiile catastrofale care au lovit mai bine jumătate din teritoriul județului Galați în 13 și 14 septembrie 2024 arată că sunt deja 6 morți, circa 6.000 de case grav avariate (o mare parte cu afectare de 100%), iar circa 20.000 de oameni au ajuns săraci lipiți pământului, nu mai au nici de unele.
În județul Galați sunt sute de drumuri județene și comunale distruse, iar rețelele de apă și de canalizare sunt avariate grav în cel puțin 20 de sate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255), însă deocamdată nu există nicio evaluare a drumurilor comunale devastate de ape. probabil că se va face în câteva zile.
Doi dintre cei șase morți din județ sunt din localitatea Pechea. Este vorba de doi frați, care au murit în împrejurări stranii, în același timp, deși locuiau în părți diferite ale satului. Primul a fost surprins de viitură în propria casă, în timp ce familia sa fugea de puhoi. El a rămas în urmă, iar acelea secunde au făcut să nu mai poată fi salvat. Fratele lui, aflat la un kilometru distanță, a fost smuls de ape din curte și dus circa 7 kilometri, fiind găsit mort la Slobozia Conachi
Câte un mort este în localitățile Suhurlui, Drăgușeni, Corod și Costache Negri. Sunt și persoane dispărute. Inițial s-a vorbit de două, apoi de una, după aceea de trei, însă numărul lor pare să fie mai mare, căci de-abia astăzi rudele pot să ajungă în casele făcute terci – la propriu – de viitură.
Menționăm că, la nivel central, situația din teren este monitorizată și coordonată prin Departamentul pentru Situații de Urgență (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență), care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervențiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus ședințe operative.
Totodată, din dispoziția prim-ministrului și a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, domnul general Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forțelor care intervin în județele Vaslui și Iași.
În funcție de necesitățile operative, în zonele afectate din județul Galați au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din țară, precum și cu mijloace tehnice de intervenție (2 mașini de stingere, 1 Autospecială pirotehnică, 1 șenilată, 22 autospeciale de prima intervenție și comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenție, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău o macara.
Totodată, a fost alocat în județul Galați un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaștere, respectiv salvare/evacuare persoane, și pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenții în zonă.
La nivel teritorial, a fost instituită permanența la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase, iar în 7 județe (Botoșani, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Vaslui) a fost activată grupa operativă.
Au fost emise 13 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (Bacău, Galați, Iași, Neamț și Vaslui) și a 11 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 3 județe (Galați, Iași și Vaslui).
Totodată, au fost dislocate 6 tabere mobile în județele Galați.
În sprijinul autorităților locale din județele Galați și Vaslui au acționat și angajații Ministerului Apărării Naționale (forțe și mijloace), pentru salvarea de vieți omenești.