Guvernul a declarat stare de alertă în județul Galați. La cât se vor ridica despăgubirile pentru proprietarii ale căror case au fost inundate

Având în vedere situația de la nivelul județului Galați, care a fost grav afectat de inundațiile din perioada 14 – 15 septembrie, Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, a dat avizul pentru declararea stării de alertă la nivelul județului.

Avizul a avut în vedre faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localități din județul Galați au fost afectate de inundații. De asemenea, pe mai multe porțiuni de drumuri din județ sunt probleme grave de infrastructură.

Este vorba despre DN25 între Vameș și Piscu (infrastructură afectată), DN26 între Rogojeni și Gănești (infrastructură afectată), DJ251 între Slobozia Conachi și Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi și Băleni (drum blocat), DJ242 între Umbrărești și Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa și Moscu (infrastructură afectată) DJ242H între Suceveni și Rogojeni (infrastructură afectată), DJ251 între localitățile Târgu Bujor – Jorăști, (infrastructură afectată), DJ251A între Corod – Drăgușeni și Nicopole, Brătulești (infrastructură afectată), DJ251H între Corod și Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ253 între Culdabi – Băleni și Băleni – Viile (infrastructură afectată), DJ254 între Ivești – Costache Negri (infrastructură afectată), DJ255 între Pechea – Suhurlui și între Fârțănești și Chiraftei (infrastructură afectată). Drumul Național 25 este închis circulației rutiere între Vameș și Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.

Pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile naționale, județene și comunale, dar și din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în județ încă de la primele ore ale zilei de 16 septembrie. Alte două echipe au fost în teren și în data de 15 septembrie, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată.

Potrivit surselor guvernamentale, despăgubirea maximă acordată proprietarilor a căror gospodării au fost inundate poate ajunge la 10.000 de lei. Însă suma poate fi mai mică, proporțional cu pagubele. Practic, statul nu va da bani pentru acoperirea pagubelor, ci doar un ajutor, mult mai mic decât valoarea bunurilor distruse.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr