Doi elevi din Galați, Alesia Șerban Radovici și David Teodor Nicodim, membri ai Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, au reușit succese notabile la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru juniori, care s-a desfășurat în perioada 3-10 octombrie 2024, la Kathmandu, Nepal.
Îi puteți vedea în fotografia alăturată, alături de cunoscut astronom gălățean Ovidiu Tercu.
Alesia Șerban Radovici a câștigat medalia de bronz, concurând pentru echipa secundă a României, iar David Teodor Nicodim a obținut mențiune la acest concurs. Cei doi elevi au fost implicați activ în Programul de pregătire pentru proba observațională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, desfășurând activități teoretice și practice specifice la Observatorul Astronomic din Galați. Un element de noutate în pregătirea elevilor a fost folosirea, în premieră, a realității virtuale pentru a facilita orientarea pe cer, cu scopul învățării pozițiilor principalelor stele și ale obiectelor deep-sky.
Alesia și David au fost elevi la Școala Gimnazială Nr. 29 din Galați la momentul înscrierii în concurs și, în prezent, sunt elevi în clasa a IX-a la prestigiosul Colegiu Național „Vasile Alecsandri” din Galați.
România a reușit să obțină un total de șapte medalii la această ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică pentru juniori, dintre care două de argint și cinci de bronz. Elevii care au reprezentat cele două echipe naționale provin din orașe precum Galați (singurul cu doi participanți), Timișoara, Pitești, Botoșani, Piatra Neamț, Ploiești și Craiova.
Competiția de la Kathmandu a fost structurată în trei probe: una teoretică, una observațională pe harta cerului și o probă practică de observație cu telescopul. Rezultatele impresionante obținute de tinerii participanți demonstrează nivelul ridicat de pregătire și excelență în domeniul astronomiei din România.
Felicităm toți profesorii care s-au implicat activ în pregătirea olimpicilor noștri la astronomie!
MĂDĂLINA DEDIU