Metalurgicul din Galați se reface cu 15 milioane de euro, după ce a fost distrus sistematic de idioții și hoții care au condus Educația

Vă mărturisim că noi n-am prea înțeles de ce-i atâta agitație cu „învățământul dual” în România. După părerea noastră, de profani, de fapt se reinventează școlile profesionale pe care, acum două decenii, tot ai noștri ca brazii le-a distrus, sub pretextul că fac „licee tehnologice”.

Desigur, liceele tehnologice au dat chix, căci elevii ajunși la ele erau dintre cei mai slabi absolvenți de opt clase. Însă nu doar de asta, ci și pentru că respectivele unități școlare nu aveau în dotare nici măcar o cheie de 17, așa că „educația tehnologică” – adică învățarea unei meserii – era o treabă pur teoretică. După principiul tâmpit că dacă citești descrierea unui strung și-l vezi în poză, sigur o să știi să lucrezi la el.

Ce-i drept, școlile profesionale desființate pentru a deveni licee, aveau ateliere cum trebuie. Dar erau „comuniste”, trebuiau făcute una cu pământul așa că au dispărut toate sculele și utilajele, la preț de fier vechi. Prilej cu care multe firma mici și mijlocii au luat avânt. Deci hai să nu ne mai prefacem că nu știm cum s-a făcut praf învățământul profesional din România.

În fine, a redevenit o modă să știi o meserie. Desigur, de nevoie, nu de fiță. Căci, se știe, dai cu tunul ca să găsești un electrician, un mecanic, un zugrav, un zidar, un instalator sau orice alt meseriaș necesar micilor lucrări civile. Așa că de vreo 3-4 ani suntem bombardați cu conceptul de învățământ dual. Adică se refac de la zero vechile școli profesionale. Alți bani, altă distracție, ca să aibă ce prădui „reformator” viitorii jupâni ai Educației.

Desigur, Galațiul nu putea lipsi de la masa bogaților, așa că după ce Buzău lui „nea Marcel” a anunțat noul campus, hop și Galațiul lui Ionuț „Betonuț” Pucheanu intră în horă. O horă spectaculoasă, care presupune cheltuirea a 74,7 milioane de lei (cam 15 milioane de euro!) pentru a reconstrui de fapt fostul Liceu Metalurgic (nr.3), unde se formau viitorii muncitori din Combinat), ajuns după revoluție Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu (strada 1 Decembrie 1918, nr. 25).

Desigur, acum 30 de ani liceul era o minunăție tehnologică, dar s-a făcut praf în stil democratic – cu ajutorul hoților și/sau idioților care au condus Educați – așa că acum este nevoie de 15 milioane de euro ca să fie iar ce-a fost. Bine, nu chiar 15 milioane de euro, căci măcar 3 milioane, dacă nu cumva 4, sunt de fapt comisioane și parandărături, conform tradiției milenare a partidului celor trei trandafiri roșu Ferarri.

Una peste alata, Primăria municipiului Galați informează că a lansat în licitație contractul pentru construirea campusului profesional destinat învățământului dual, după ce au fost obținute fonduri în acest scop prin PNRR.

Campusul va avea în componență o serie de spații: patru cămine cu spațiu de cazare pentru minim 300 elevi; un amfiteatru pentru conferințe (cu dotările aferente bunei desfășurări a activității didactice); 10 ateliere de lucru – 8 ateliere pentru învățământ dual preuniversitar – (calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5) și două ateliere pentru învățământ universitar – (calificări profesionale de nivel 6); 10 săli de clasă; o bibliotecă cu o sală de lectură; trei săli multifuncționale ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât și ca spații pentru conferințe sau discuții informale cu partenerii din mediul privat; o sală de mese cu o capacitate de 180 locuri.

Va dispune și de spații pentru petrecerea timpului liber: trei terenuri de sport multifuncționale, dotate pentru a fi folosite ca terenuri de baschet, volei, tenis; o sală de sport; parc/spații verzi, parcări auto.

Contractul lansat în licitație publică pentru obiectivul „Construire și dotare campus profesional integrat regional pentru învățământul dual Galați” are o valoare estimată de 74,7 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 18 decembrie 2024.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr