În caz că v-ați dus pe fenta pesedistă că România și județul Galați sunt într-o creștere economică de nu s-a mai pomenit, ar cam fi cazul să vă băgați picioarele într-un lighean cu apă rece, să luați o aspirină și să vă revizuiți atitudinea în legătură cu Moș Crăciun și Zâna Măseluță.
În primul rând, este bine să știți că tot ceea ce spun la televizor alde Ciolacu și Nica sunt povești de adormit copiii. Mai exact, mint de îngheață apele! De fapt, cifrele adunate din economie, pe baza bilanțurilor contabile ale firmelor, de Institutul Național de Statistică, arată că suntem în râpă și că ne ducem și mai la vale. Deci pregătiți-vă de un 2025 crâncen!
Să le luăm sistematic. Cifra de afaceri netă a tuturor firmelor din judeţ a fost de 34,83 miliarde de lei (circa 7 miliarde de euro) în 2023, în scădere cu peste 5 miliarde de lei faţă de anul precedent. În 2022, cifra de afaceri totală a fost de 40,01 miliarde de lei. Afaceri mai mici cu un miliard de euro nu-i de ici de colo pentru un județ cu doar 300.000 de locuitori. E grav de-a dreptul.
Profitul cumulat al societăţilor din Galaţi a fost de 2,63 miliarde de lei, în 2023, cu 300 de milioane sub 2022. Și numărul total de angajați ai firmelor înregistrate în Galaţi a scăzut, la 73.977, față de 74.922 de angajaţi cu un an înainte. În schimb a crescut ușor numărul de bugetari. Deci cheltuieli publice mai mari, deși economia se duce în cap.
În județ, 316 de societăţi comerciale au activităţi de import, iar 137 au activităţi de export. 8.352 de societăţi comerciale au statut de plătitoare de TVA. Foarte puține, dacă ne gândim că TVA este principala sursă a veniturilor statului. Practic, doar o șesime din cele 49.811 de firme sunt înregistrate ca având sediul în judeţul Galaţi plătesc TVA.
Dintre firmele gălățene, 35.542 sunt din mediul urban, în special din municipiul Galaţi (30.979 de firme), iar în mediul rural sunt 14.269 de societăţi comerciale.
103 de firme din judeţul Galaţi au proiecte de finanţare pe fonduri europene, iar 326 de societăţi şi-au început afacerile cu ajutorul unor granturi acordate în cele trei ediţii anterioare de Start-Up Nation. În dosarele din instanţe, 3.301 de firme din Galaţi sunt creditor în procese, iar 4.956 au statut de debitor.
Ca obiect de activitate, cele mai multe firme (2.616) se ocupă de „comerţ cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi şi tutun”, urmează societăţile (1.654 la număr) care fac „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, apoi 1522 de societăţi care se ocupă în principal cu „Cultivarea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi tuberculilor”.
Judeţul Galați, deși celebru pentru afacerile metalurgice, mai are acum doar 265 de firme care ocupă cu astfel de activităţi, iar peste 200 dintre acestea au cifre de afaceri mici (unele chiar modice), ce ce nu depășesc un milion de lei pe an.
Semnele legate de 2024 (an financiar în curs, există doar estimările la 6 luni) nu sunt deloc pozitive. Volumul total al facerilor și profitul cumulat sunt în scădere față de 2023. Iar pe 2025 sunt așteptate vremuri crâncene, căci se închide și robinetul la pomenile electorale. Pregătiți-vă, deci, de ceea ce-i mai rău!