Gălățenii care au prins pensia anticipată cu doi ani, din cauza poluării, rămân cu beneficiile aferente acesteia. Instanța a decis

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate.

Magistraţii au fost sesizaţi în această speţă de Curtea de Apel Galaţi, informează Agerpres. Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi sesizase instanţa supremă cu un recurs în interesul legii privind pensia anticipată parţială în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate, în vederea unificării practicii la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti, întrucât în jurisprudenţă s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar.

Fosta lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010, prevedea că persoanele care au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare, au stagiu de cotizare de 35 de ani şi nu au avut grupe de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără a li se aplica penalizarea de 0,75 la sută până la atingerea limitei de vârstă.

Printre cele 144 de localităţi cuprinse în articolul 65 al actului normativ se afla şi Galaţiul. Din noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, articolul respectiv a fost eliminat.

Pensia anticipată parțială se cuvenea cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare celor care au stagiul complet de cotizare sau au depășit acest stagiu cu până la opt ani.

În practică, unele instanțe au stabilit că pot fi cumulate cele două beneficii: adică pensionarea anticipată cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare și reducerea vârstei de pensionare cu doi ani fără penalizare, dacă e vorba despre locuitorii zonelor poluate.

Alte instanțe au decis însă contrariul, iar Înalta Curte de Casație și Justiție le-a dat dreptate acestora din urmă și a decis că nu este posibilă recalcularea în acest mod a pensiei anticipate pentru cei din zonele poluate.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr