Românii au decis: turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc între Călin Georgescu și Elena Lasconi. Cum au votat gălățenii

Turul 1 al alegerilor prezidenţiale a adus un veritabil șoc politic în România, iar mai toată lumea este uluită și nu înțelege cum s-a putut întâmpla. Aproape necunoscutul candidat independent Călin Georgescu a intrat în turul 2 al alegerilor, de pe prima poziție, iar adversara sa va fi Elena Lasconi (USR). Favoritul din sondaje Marcel Ciolacu (PSD) a terminat pe locul , iar cel pe care sondajele îl dădeau pe locul 2, George Simion (AUR) abia a prins locul patru.

Pentru Călin Georgescu au votat 2.120.163 de români, iar pentru Elena Lasconi – 1.771.542. Pentru Marcel Ciolacu au votat 1.769.412 alegători, iar pentru George Simion – 1.281.105 români.

În aceste condiții, se conturează deja două tabere pentru turul 2: una a suveraniștilor (care militează pentru o Românie independentă de UE, guvernată pe valori ultranaționaliste) și cealaltă a progresiștilor (care promovează valorile europene). Cine va avea câștig de cauză, vom afla după scrutinul din 8 decembrie.

Gălățenii au dat credit candidatului PSD (la nivel de județ), care a scos 26,88% dintre voturile exprimate, însă scorul obținut de suveraniștii Călin Georgescu și George Simion este foarte mare, 22,12%, respectiv 16,07%. Lasconi a fost, în județul Galați, abia pe locul 4 (15,1%), iar Ciucă (PNL), pe 5 (7,32%)

În municipiul Galați, ordinea a fost foarte strânsă, primul fiind Marcel Ciolacu (22,17%), pe locul 2 Elena Lasconi (21,76% ), iar pe 3 Călin Georgescu (20,71%). Urmează George Simion, Mircea Geoană și, abia pe locul 6, Nicolae Ciucă (PNL).

Marea majoritate comunelor din județ au fost câștigate de Marcel Ciolacu, urma îndeaproape de Călin Georgescu. Acesta din urmă a câștigat alegerile în nu mai puțin de 11 comune gălățene: Tulucești, Vânători, Șendreni, Smârdan, Braniștea, Schela, Piscu, Fundeni, Umbrărești, Movileni, Drăgănești. Este interesant că cele mai multe dintre acestea sunt situate în imediata vecinătate a celor două municipii din județ. Nicolae Ciucă s-a impus la Ghidigeni, Nicorești, Barcea și Liești. George Simion a câștigat la Pechea și Tudor Vladimirescu. Elena Lasconi nu a câștigat în nicio localitatea din județ.

Rezultatul alegerilor este, cu siguranță, extrem de surprinzător. Absolut niciun sondaj de opinie din ultimele luni nu-l dădea pe Călin Georgescu cu șanse mai mari decât un loc 6-8, în niciun caz de câștigător detașat al primului tur.

Sociologul gălățean Gelu Duminică a încercat să creioneze cumva situația electorală și a vorbit că totul s-a produs , „din auto-suficiență (ignorarea unei realități sociale materializată prin importanța prezenței în on-line)”, și pentru faptul că a crezut că „România este ceva mai matură din punct de vedere civic și politic”, nu a văzut „venind povestea asta cu domnul Georgescu”.

„Ce rămâne de făcut, în schimb, este ca ideile lui Călin Georgescu, cel care a reușit să adune peste două milioane de voturi, să fie analizate, iar candidatul independent clasat pe primul loc în turul 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, necunoscut unui număr imens de alegători, să fie expus. Ce are de făcut USR, în primul rând, este să nu se îmbete cu apă rece”, a spus Duminică.

„Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală. Ultimii ani de guvernare Iohannis-PNL-PSD au distrus și mica brumă de speranță pe care o mai aveam în construcțiile politice ”vechi”. În lipsa unor lideri care să unească țara, prin acțiune și credibilitate, parte din societatea românească a căutat ”salvatori”. Lipsa de dialog consolidat între societatea civilă – societatea politică și cea religioasă, ne-a adus în situația în care fiecare e pe barba lui”, a concluzionat sociologul.

Duminică explică în continuare cum politicienii „clasici” au generat prin comportamentul și modul lor de a face politică atitudinea atât de greu de anticipat a alegătorilor care l-a dus pe Călin Georgescu în turul 1 și chiar de pe primul loc, societatea răzbunându-se și căutând altceva.

„Întărirea ideii că reprezentarea politică ”este o mizerie” și că ”o mână spală pe alta și amândouă spală fața”, că meritocrația în accederea la funcții publice este un vis și că odată ajuns acolo trebuie să ”servești partidul” ”să-ți recuperezi investiția”, că listele de candidați sunt o modalitate modernă de ”a-ți cumpăra tronul” ( numai că Poarta se afla în Kiseleff sau Modrogan sau la sediul celorlalte partide), și, mai presus de toate, că fenomenul corupției este încurajat și susținut de cele mai înalte zone de reprezentare politică, etc., au generat atitudinea care i-a făcut pe mulți să nu ”vrei să intri în haznaua” politicii românești tradiționale și să caute altceva. Iar acel altceva a fost ”intelectualul”, ”meritocratul”, ”credinciosul”, ”boicotatul de televiziuni” și super-prezentul în on-line (unde petrecem mult mai mult timp decât cu propria noastră familie) domn Georgescu”, a mai declarat Gelu Duminică.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr