O veste aparent bună. Sucursala Regională de Căi Ferate Galați a lansat o licitație pentru modernizarea și sporirea siguranței feroviare pe tronsonul de linie Urziceni – Făurei, pe care nu mai circulă niciun tren de călători din anul 2021 (deoarece nicio companie de transport nu l-a considerat atractiv), ci doar trenuri de marfă.
Traseul prin Făurei – Urziceni este cea mai scurtă rută dintre Galați și București Nord, iar redeschiderea sa pentru trenurile de călători ar însemna un drum redus cu 30 km între Galați și București Nord și o durată de mers cu până la 40 de minute mai mică față de ruta actuală prin Buzău – Ploiești.
„În prezent, trenurile pe această relație circulă prin Buzău și Ploiești Sud. Odată cu reintroducerea circulației pe segmentul menționat, s-ar putea crea o rută alternativă, care ar putea reduce timpul de călătorie și s-ar oferi opțiuni suplimentare. De asemenea, modernizarea infrastructurii feroviare pe această secțiune ar contribui la creșterea siguranței și confortului în timpul călătoriei. Reintroducerea circulației pentru călători pe tronsonul Urziceni – Făurei reprezintă un pas important în revitalizarea acestei rute și în îmbunătățirea conectivității regionale”, a declarat directorul Sucursalei Regionale Căi Ferate (SRCF) Galați, Gabriel Oprea.
Potrivit anunțului de pe SEAP, valoarea totală estimată a contractului ce se dorește a fi încheiat de SRCF Galați este de aproximativ 558 milioane de lei, adică 111 milioane de euro.
Traseul vizat de licitație este împărțit în două sectoare. Primul este Făurei – Galați, alcătuit din 11 stații de cale ferată situate pe linie dublă electrificată, cu o lungime de 82,633 km.
Al doilea sector este Urziceni – Făurei, alcătuit din cinci stații de cale ferată situate pe linie simplă neelectrificată, cu o lungime de 54,292 km.
Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 martie 2025, ora 15:00, iar ofertele trebuie să fie valabile până pe 5 septembrie 2025.
Din păcate, șansele de concretizare a acestui proiect sunt foarte mici, deoarece ar urma să fie finanțat prin fonduri PNRR, iar timpul-limită pentru finalizare este scurt, până în decembrie 2026. Însă nu trebuie începute simultan lucrările pe ambele tronsoane, astfel că există șansa ca măcar tronsonul Urziceni – Făurei să fie gata la timp.
Noi, unii, ne cam îndoim de asta, însă, căci într-un interval așa de mic de timp în România nu se face nici măcar un trotuar, deci este o utopie să sperăm la o cale ferată de peste 100 de milioane de euro…