Combinatul siderurgic Liberty Galaţi este foarte aproape de colaps și doar o mică minune ar mai putea salva de închidere cea mai mare firmă privată din județ. Dar nu este vorba aici doar de soarta celor 5.000 de angajați ai firmei gălățene, ci și de cei peste 10.000 de angajați ai societăților care depind în mod direct de Combinat. Practic, vorbim de viețile a peste 15.000 de familii, însumând peste 35.000 de oameni.
Vineri, 28 februarie, expiră ultimatul dat de furnizorul de energie Tinmar Energy, care este hotărât să oprească curentul electric dacă Liberty Galaţi nu plătește facturile restante la curent, însumând circa 5 milioane de euro. Sunt informații că s-ar putea ajunge la un compromis și pentru o plată parțială de minimum un milion de euro, însă combinatul nu dispune nici de acești bani.
De unde va plăti combinatul suma menționată este foarte greu de spus. Deja salariile sunt plătite cu întârziere, acordarea bonurilor de masă şi a altor beneficii lunare se face tot cu mare întârziere, iar plăţile către subcontractori sunt întârziate, din această cauză fiind zeci de cereri de faliment pe rolul instanţelor de judecată.
Nici ratele pentru împrumuturile anterioare nu sunt achitate la timp, fapt raportat în RNPM/AEGRAM (Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare), iar Guvernul României a solicitat Liberty detalii despre cum a cheltuit banii primiți deja ca ajutor de stat pentru reluarea producției: circa 75 de milioane de euro (adică 50% din ajutorul de 150 de milioane de euro promis de Guvern). Altfel, nu va plăti tranșa a doua.
Deocamdată singurele venituri ale unității siderurgice sunt insignifiante, deoarece provin din vânzarea fierului vechi din dezafectarea instalaţiilor de pe platforma siderurgică. Însă asta înseamnă, după cum ne-au mărturisit surse din combinat, doar 5-8% din cheltuielile lunare.
Liderii sindicatelor din Liberty Galaţi au reuşit să obţină câteva răspunsuri anemice din partea conducerii combinatului în şedinţa Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă (CSSM), al cărui preşedinte este Prasanta Kumar Mishra. Sindicaliştii au întrebat când se preconizează repornirea activităţii, iar răspunsul confirmă cel mai negru scenariul: soarta combinatului depinde de împrumuturi care s-ar putea să nu vină….
„Suntem dependenţi de creditul de la Exim. În prima parte a creditului am rezolvat contractorii şi energia. A doua parte a creditului a întârziat, dar ne aşteptăm ca foarte curând fondurile să fie disponibile ca să repornim”, a răspuns conducerea Liberty Galaţi.
Interesant este că șefii Liberty Galaţi le-au spus sindicaliştilor că în Portul Constanţa ar fi disponibile brame, care vor fi aduse pentru a porni laminoarele, şi că activitatea poate fi pornită după 7 zile de la accesarea celei de-a doua părţi a împrumutului de stat. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla.
Între timp, la combinat se vorbește deja de șomaj tehnic cu plata a doar 75% din leafă pentru aproape jumătate dintre angajați. Însă, deocamdată, nu a fost luată o decizie.