Pompierii gălățeni avertizează: incendierea câmpurilor este interzisă și poate aduce făptuitorului chiar și o condamnare penală

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați avertizează locuitorii județului Galați, proprietari și deținători de terenuri cu titlu sau fără titlu, că este strict interzisă incendierea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Anunțul vine pe fondul unor incendii masive de vegetație 15 județe – Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Timișoara și Vâlcea – unde s-au produs pagube mari, ba chiar și pierderi de vieți omenești.

De asemenea, informarea transmis ă de pompieri către gălățeni nu este întâmplătoare. În anii trecuți, în județ au fost numeroase incendii de vegetație provocate intenționat. Cele mai grave au fost în localitățile Schela, Chiraftei, Sat Costi, Nicorești și Tulucești, dar și în zona limitrofă a lacului Brateș. Aceste incendii au cuprins, fiecare, zeci de hectare de teren și au dus la distrugerea unor plantații arboricole, viticole sau pomicole, dar și la uciderea a numeroase animale sălbatice.

APM Galați avertizează, într-o informare de presă, că amenzile pentru incendiere intenționată sunt foarte mari și că se poate ajunge chiar la pedepse cu închisoare. De asemenea, făptuitorii vor fi obligați să suporte valoarea pagubelor produse.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 la 100.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea obligației de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”, a transmis APM Galați.

„De asemenea, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Totodată, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere sau ardere a deșeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor, arborilor etc”, se mai precizează în documentul amintit.

La nivel național, în ultimele patru zile, incendiile de vegetație uscată și litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare, după cum a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr