Vin vești bune despre Combinatul Siderurgic Liberty Galați, care de câteva luni se zbate într-un dezastru financiar fără precedent în istoria sa. Unitatea siderurgică a fost selectată pentru a asigura materia primă pentru fabricile românești din industria de apărare, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
Printre potențialii beneficiari ai unității de la Galați se numără fabricile de armament de la Braşov, Cugir, Sadu și Dragomirești, a precizat ministrul. El mai arătat că Liberty Galați va primi sprijin financiar și va reporni în scurt timp Furnalul 5.
Ministerul Economiei a primit de la buget, pentru anul 2025, un miliard de lei (200 milioane de euro) în plus faţă de cheltuielile curente, pentru producţie de muniţie şi echipamente militare. De asemenea, există speranța ca fabricile românești amintite să prindă o serie de contracte UE pentru arme și muniții în valoare de câteva miliarde de euro.
Vestea este cu atât mai bună cu cât combinatul Liberty Galați se confruntă cu dificultăți ce au dus la inițierea procedurii de concordat preventiv, ce vizează negocierea unui acord privind datoriile și evitarea intrării în insolvență. De asemenea, sunt mari dificultăți cu plata salariilor, care au întârziat cu mai bine de o lună în 2025.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat că „uzina de la Galați va fi salvată” și că există un plan concret care să ducă la acest rezultat. „În momentul de față, cei de la Liberty au primit din partea statului un credit pentru capital de lucru. În urmă cu două săptămâni a trecut memorandumul prin Guvern și urmează să primească 350 milioane de lei exclusiv pentru capital de lucru și în două-trei săptămâni o să repornească furnalul din Galați, care va asigura materie primă inclusiv pentru patru dintre fabricile noastre: Carfil Braşov, Cugir, Sadu și Dragomirești”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
Întrebat ce se va întâmpla după epuizarea celor 350 milioane de lei, ministrul Economiei a explicat că negociază cu reprezentanții Comisiei Europene scăderea din prețul energiei a unei cote din certificatele de carbon pentru producătorii de produse strategice pentru apărare.
„De exemplu, la certificatele de carbon, impactul mediu este de aproape 13 la sută din prețul final al energiei. Putem veni, pentru acele coduri CAEN din siderurgie, din producția de automotive, să reducem la 50% din valoare. Sunt mecanisme pe care le-am gândit împreună cu industria, tocmai pentru a nu veni cu propuneri fantasmagorice atunci când mergi la nivelul Comisiei Europene. Dacă mergi de fiecare dată, argumentat, cu date foarte clare, cu analiză de impact, oamenii ăia chiar înțeleg despre ce e vorba și tocmai din acest motiv sunt foarte încrezător”, a mai spus ministrul Economiei.