Orașul Galați trăiește tot mai mult din credite la bănci. „Uite că s-a mai făcut câte ceva”, costă mult mai mult decât credeți!

Deși nu s-a făcut mare brânză prin orașul nostru (iar ce s-a făcut provine, 90% din fonduri europene nerambursabile), Galaţiul figurează pe locul doi într-un top național al municipiilor reședință de județ cele mai îndatorate .

Pe locul 1 se află Buzăul marelui covrigar Marcel Ciolacu – cu un grad de îndatorare de 16,11%, urmat de Galaţi – 12,37%, de Ploiești – 11,31% şi de București – 10,50%. Surprinde până la stupoare faptul că două orașe cu o dezvoltare urbană explozivă – respectiv Cluj și Oradea – au un grad de îndatorare mult mai mic decât prăfuitul și obositul de Galați: Oradea – 9,68% şi Cluj-Napoca – 4,16%.

Datele despre creditele totale în derulare ale Galațiului sunt aproape imposibil de obținut. Probabil că mai ușor am obține codurile de lansare ale rachetelor nucleare ale americanilor.

În schimb din bugetul Galațiului pe 2025 am putut identifica faptul că orașul are de achitat, doar în acest an, rate și dobânzi în valoare de 87 milioane de lei pe an, din care 56 milioane ratele și 31 milioane dobânzile.

Ca să înțelegeți mai ușor, 12,37% din toți banii orașului Galați merg, în acest an, pentru plata ratelor la bănci și a dobânzilor aferente. Iar dacă merge pe ideea că un credit public mediu este pentru 7 ani (conform unei statistici a Băncii Naționale a României, rezultă că, de fapt, Galațiul datorează băncilor circa 608 milioane de lei, adică pe la 125 de milioane de euro. Practic, cu peste 100 de milioane de lei mai mult decât toate veniturile anuale ale municipalității. Imens!

Iar cum toate astea n-ar fi de ajuns, administrația Pucheanu vrea să mai împrumute încă 150 de milioane de lei. Creditul cu cu o maturitate de 15 ani, va fi supus aprobării Consiliului Local la şedinţa de joi, 27 martie 2025. Tot pe ordinea de zi se află şi modificarea altor cinci contracte de credit, pe care administraţia locală trebuie să le ramburseze, dar nu are banii necesari, deci vrea un soi de refinanțare.

Potrivit documentației atașate proiectului de HCL, banii trebuie pentru finalizarea unor investiții în derulare.

„Municipiul Galaţi are în derulare, la această dată, un număr de 79 de proiecte care beneficiază de fonduri PNRR în valoare totală de 921.933.386 de lei, precum şi obiective de investiţii publice de interes local. În vederea realizării acestor investiţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile şi a celor necesare derulării proiectelor implementate, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 150.000.000 de lei”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Lista obiectivelor de investiţii ce vor putea fi finanţate în condiţiile accesării acestui împrumut cuprinde 48 de poziţii. Prima pe listă este renovarea şi consolidarea Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”.

Pe listă se mai regăsesc: renovările celor trei foste cinematografe – „Flacăra”, „Dacia” şi „Ţiglina”, Casa „Simion Gheorghiu”, viitorul sediu al Serviciului Evidenţa Persoanei, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, renovarea mai multor instituţii de învăţământ, blocuri şi foste puncte termice, dar şi înfiinţarea insulelor ecologice digitalizate.

De asemenea, mai apar actualizarea Planului Urbanistic General, construirea parcării subterane de la Spitalul de Copii şi a parcărilor supraterane din Micro 21 şi Micro 39 A.

Conform Primăriei, valoarea totală a celor 48 de obiective de investiţii depăşeşte 525,2 milioane de lei. Dacă va fi aprobat şi contractat, perioada de tragere a creditului va fi de 18 luni de la semnarea contractului, iar termenul de rambursare va fi de 15 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani.

Partea care ridică mari semne de întrebare este legată de faptul că, totuși, investițiile respective erau anunțate pe fonduri europene. În plus, România este certată de șefii UE că nu reușește să absoarbă fondurile puse la dispoziție. Suntem codașii Europei la obținut fonduri nerambursabile!

În același timp, însă, ne împrumutăm de la bănci, unde trebuie să dăm banii înapoi, ba chiar cu dobândă

Să se întâmple asta, oare, fiindcă banii europeni trebuie decontați la milimetru, nu se pot fura? În vreme ce banii din credite se pot dijmui până la dizolvare cu „ajutorul” firmelor de partid „mufate” la bugetul Galațiului?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr