Festival dacic la cetatea antică Poiana-Piroboridava, bastionul care n-a fost niciodată cucerit de romani. Programul evenimentelor

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în parteneriat cu Asociația „G.A.L Tecuci”, Primăria Municipiului Tecuci, Primăria Comunei Poiana, Complexul Muzeal Banu Nicorești, Asociația Culturală Enciclopedia Dacica, Asociația Culturală Tomis, organizează în perioada 19-21 august 2022 Festivalul Dacic „Piroboridava”, la sediul muzeului tecucean și în situl arheologic de la Poiana.

Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări dacice din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică, dar și priceperea locuitorilor au făcut din acest loc un adevărat centru de comerț. Schimburile comerciale intense dintre barbari și lumea greco-romană sunt astăzi documentate prin descoperirile arheologice prezente în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, ceramică, arme și alte artefacte care demonstrează efervescența economică a așezării și a regiunii pe care o domina.

Situl arheologic a fost cercetat din perioada interbelică de către Vasile Pârvan și continuând cu Alexandru Vulpe, Silvia Teodor sau Nicu Mircea. Cercetările au dovedit existența unei comunității antice importante și a unui sistem social complex.

Scopul reconstituirilor istorice care prezintă personaje din lumea dacică și romană, atelierelor tematice, precum și lecții de istorie vie, este acela de a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra acestui sit arheologic, marginalizat și aproape uitat de prea mult timp.

„Vă invităm să luați contact cu personaje, arme, ierarhii sociale, echipamente, unelte, tehnologii și meșteșuguri antice aduse la viață de către pasionații de istorie ai asociațiilor de reconstituire prezente la acest festival, cu stilul lor de viață, cu societatea antică și să parcurgeți o adevărată călătorie în timp”, spun organizatorii.
Accesul este gratuit. Proiectul este finanțat de Asociația G.A.L. Tecuci și susținut de Primăria Comunei Poiana, Primăria Municipiului Tecuci, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și Complexul Muzeal Banu – Nicorești.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:
VINERI 19 august 2022 (Muzeu Tecuci)
16:00 – Deschidere
17:30 – Lupte daci și romani
18:00 – Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul
20:00 – Paradă cu torțe
21:30 – Proiecție film

SÂMBĂTĂ 20 august 2022 (Poiana)
14:00 – Deschidere
15:00 – Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul, ateliere tematice
18:00 – Lupte daci și romani
20:00 – Foc de tabără
20:30 – Momente muzicale
21:30 – Proiecție film

DUMINICĂ 21 august 2022 (Poiana)
11:00 – Deschidere
13:00 – Lupte daci și romani
13:30 – Ateliere tematice
16:00 – Momente muzicale
19:00 – Foc de tabără
21:00 – Proiecție film

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr