În caz că v-ați întrebat de ce săptămâna trecută a fost un veritabil concert de sirene de navă pe Dunăre, ei bine, nu a fost nici vreun exercițiu și nici vreo aglomerație de trafic naval, ci un protest marinăresc despre care românii ar merita să știe mai multe. Înainte să fie prea târziu.
Mai precis, la adăpostul turbulențelor politice – care au captat toată atenția publică – autoritățile române pregătesc o scandaloasă privatizare a Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, care ar uram să fie transformată fie într-un SRL , fie întro societate pe acţiuni.
Miercuri, 19 februarie 2025, la Ministerul Transporturilor avea loc o şedinţă în care se purtau discuţii despre situaţia mai multor regii autonome, mai exact Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, AFDJ Galaţi, Registrul Auto Român (RAR) şi a Regiei Autonome Administraţia Canalului Navigabil Bega Timiş, dar şi intenţia de privatizare a AFDJ, regia prin care statul român administrează navigaţia pe Canalul Sulina şi pe Dunăre.
Situația a fost făcută publică de Ştefan Frunză, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Trans-Conex, a lucrătorilor portuari şi preşedinte al Sindicatului „Farul” de la AFDJ. „Este o perioadă extrem de importantă, vitală, cel puţin pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, dar şi pentru statul român. Sunt interese ale unor oameni din afara ţării, sprijiniţi chiar de cei care fac parte din Guvern şi din politicul României, a spus Frunză”.
Acesta atrage atenția că AFDJ Galaţi a fost înfiinţată în baza ”Convenţiei cu privire la regimul navigaţiei pe Dunăre”, semnată în august 1948, la Belgrad. prin această entitate care a fost dintotdeauna publică – dat fiind interesul strategic major al activității – statul român asigură condiţiile de navigaţie pe Dunăre şi pilotajul pe Canalul Sulina, manevrele de intrare pe Canal şi manevrele portuare în toate porturile de pe sectorul Dunării Maritime, de la Sulina la Brăila. De asemenea, asigură adâncimile de navigaţie şi semnalizarea navigaţiei pe Dunăre, inclusiv harta electronică a Dunării.
Potrivit unor informații neoficiale, foarte interesat de această privatizare este concernul internațional TTS (cu sediul la Viena), care deține și Navrom Galați (inclusiv activitățile de trecere bac) și în care sunt acționari mai mulți politicieni români din PSD.
Transformarea AFDJ Galaţi într-un SRL sau SA poate fi făcută, în baza Legii 187/2023 care modifică şi completează OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Această ordonanţă a fost modificată pentru a pune în acord reglementările naţionale cu principiile OCDE precum şi în vederea îndeplinirii jalonului 439 din PNRR: ”Intrarea în vigoare a legislaţiei actualizate privind companiile de stat”.
Potrivit liderului sindicatului ”Farul”, Ştefan Frunză, guvernanţii nu par să ţină cont de statutul special al regiei autonome AFDJ Galaţi, care nu poate fi nici în profit, nici pe pierderi, pentru că desfăşoară o activitate de importanţă strategică, în condiţii stabilite prin „Convenţia Internaţională referitoare la navigaţia pe Dunăre”, monitorizate de Comisia Dunării, de la Budapesta.
Chiar dacă în 2023, AFDJ Galaţi a realizat un profit de 2,6 milioane de lei, în 2024 a intrat pe pierderi, după ce s-ar fi făcut presiuni prin intermediul Consiliului Concurenţei, ca Ministerul Transporturilor să dispună scăderea cu 50% a tarifelor de navigaţie practicate de AFDJ.
„La sfârşitul anului 2023 Ministerul Transporturilor a făcut presiuni să se aprobe reducerea tarifelor de navigaţie cu 50%. Urmare a acestui fapt, AFDJ-ul nu a mai realizat veniturile prognozate şi stabilite prin bugetul de venituri şi cheltuieli şi regia a fost obligată să apeleze la subvenţii de la bugetul de stat”, a declarat Ştefan Frunză.
În aceste condiții, AFDJ a fost trecută astfel de la statutul de regie profitabilă în 2023 la acela de „regie falimentară” în 2024, tocmai pentru a avea motiv să fie trecută de la Regie Autonomă, la SRL sau SA.
Potrivit lui Ştefan Frunză, care a făcut demersuri insistente la Guvern și la mai mulți miniștri pentru a clarifica situaţia, decidenţii vor să privatizeze regia fără să ţină cont de statutul special şi strategic al AFDJ Galaţi, în condiţii stabilite prin „Convenţia Internaţională referitoare la navigaţia pe Dunăre”, monitorizate de Comisia Dunării.
„Ministerul de Externe ne-a comunicat că nu intră în atribuţii să se ocupe ei de AFDJ Galaţi, deşi eu am menţionat clar în adresă că ambasadorul României la Budapesta este membru de drept al Comisiei Dunării, iar un reprezentant al Ministerului Transporturilor este membru supleant al Comisiei Dunării. Cine ştie, probabil că fosta ministră a dat unei funcţionare să-mi dea un răspuns, aşa, ca să mă trimită la plimbare. Ministerul Transporturilor nu ne-a răspuns”, a mai precizat Ştefan Frunză.
Navigatorii români au precizat sunt pregătiţi să se opună cu toate forţele privatizării AFDJ Galaţi şi sunt pregătiţi să blocheze şenalul navigabil al Dunării, precum şi Bara Sulina. Vom reveni cu detalii pe măsură ce situația va evolua.